Erişilebilirlik

Schulz Alman Siyasetine Giriyor


Aday olup olmayacağı konusunda aylardır spekülasyonlar yapılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen Pazar akşamı Berlin’de yüzlerce gazetecinin merakla beklediği basın toplantısında nihai kararını açıkladı ve ‘Evet, bir kez daha adayım ve 2021’e kadar Almanya’yı yönetmeye talibim’ dedi. Gelecek yıl Eylül ayında yapılacak genel seçimlere 10 ay var, ancak Berlin’de siyasi yorumcular Merkel‘in açıklaması ile Almanya’da seçim kampanyasınının başladığı görüşündeler. Merkel’in adaylığı ile gözler sosyal demokrat SPD’ye döndü.

SPD’de de kimin başbakan adayı olacağı konusu aylardır tartışmalı. Sosyal demokratlar sadece başbakan adayları değil, koalisyon ortakları tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilen Frank Walter Steinmeier’in yerine Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturacak yeni ismin kim olacağı konusunda da zorlanıyor.

Aday olarak Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un adı geçiyordu, ancak son gelişmelerden sonra Schulz’un dışişleri bakanlığına sıcak bakmadığı, önümüzdeki genel seçimlerde SPD’nin başbakan adayı olmak istediği yönündeki haberler yoğunlaştı. Bugün AP'de düzenlediği basın toplantısında, son aylarda geleceğiyle ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığını söyleyen Schulz, ‘Kararımı verdim, AP başkanlığı için üçüncü dönem aday olmayacağım. Gelecek yıl Almanya‘da Federal Meclisi seçimlerine partim adına katılacağım‘ dedi.

Gerçi Schulz başbakanlık adaylığı konusunda açıklama yapmadı, ama Berlin’de SPD içinde ibrenin Genel Başkan Sigmar Gabriel’den Martin Schulz’a döndüğü bilinen bir gerçek. SPD’nin önde gelen politikacıları Schulz’un Merkel’i yenebilmek için en uygun aday olduğunu uzun bir süredir dillendirmeye başladı. Gabriel’in kendi aday olabilmek için Schulz’a dışişleri bakanlığı teklifini götürdüğü ancak Schulz’un kabul etmediği haberi de geçen günlerde Alman gazetelerinde yer aldı. Siyasi çevreler Schulz’un AP Başkanı olarak çok başarılı bir dönem geçirdiğini ve ayrıca son Avrupa seçimlerinde elde ettiği başarıdan ötürü başbakan adaylığının SPD’nin şansını artıcağına ihtimal veriyorlar.

Schulz, Türkiye hakkında yaptığı sert açıklamalarıyla başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türkiye'den birçok kez tepki çekmişti. AP Başkanı bugün yapılan Türkiye oylaması öncesinde ise, Türkiye ile devam eden müzakerelerin kesilmesinden kimsenin kazancı olmayacağına işaret ederek, ‘Türkiye’de bazı şeylerin daha iyiye gitmesini sağlamak üzere elimizdeki önemli bir olanaktan mahrum kalırız‘ diye konuşmuştu. Kamuoyu yoklamalarında da SPD’nin adayı kim olsun sorusunda, Schulz diyenlerin oranı yüzde 29, Gabriel diyenlerin oranı ise yüzde 27.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG