Erişilebilirlik

Schengen Uygulaması Kaldırılacak mı?


Schengen Uygulaması Kaldırılacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Paris’te IŞİD’in düzenlediği terör saldırıları sonrasında Avrupa’nın pasaportsuz seyahat bölgesi Schengen’in de geleceği tartışmaya açıldı. Saldırıyı düzenleyenlerden bazıları istihbarat örgütleri tarafından bilinmelerine rağmen durdurulamadı. Brüksel’de geçtiğimiz günlerde yapılan acil toplantıda Schengen bölgesinde güvenliği arttırma yolları arandı.

Paris saldırısının zanlıları Avrupa’da serbestçe dolaşarak saldırı planlarını Fransa ve Belçika’da yaptı.

Avrupa’nın Schengen bölgesi, Avrupa Birliği üyeleri vatandaşlarının 26 ülkede pasaportsuz, serbestçe dolaşmasını sağlıyor. Ancak uzmanlara göre Schengen bölgesinde sorunlar var.

Avrupa’nın schengen uygulamasının sona erdireceğini sanmadığını söyleyen Birleşik Kraliyet Ensitüsü’nden Calum Jeffray’e göre, AB ülkeleri sınır güvenliğini sessiz sedasız güçlendirecektir.

Hollanda’nın, mültecilerin çoğunun Avrupa’ya ayak bastığı ilk ülkeler olan İtalya ve Yunanistan’ın dışarıda tutulduğu küçük bir Schengen bölgesi oluşturma önerisi, Almanya tarafından reddedildi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere, yapılması gereken en önemli adımın, Suriyeli Savaşçılar ve IŞİD destekçilerinin giriş çıkışlarının daha sıkı kontrol edimesi olduğunun altını çizdi.

Geçen Çarşamba günü polis baskınında öldürülen Paris saldırılarının mimarı Abdülhamid Adaaoud, sosyal medyada, IŞİD’in Suriye’deki merkezi ve Avrupa arasında rahatlıkla dolaşabildiği için övünüyordu.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Abaaoud’un giriş çıkışlarının izlenmediğini açıkladı. Avrupa dışından bir istihbarat örgütü de, Paris saldırılarından Abaaoud’un Yunanistan’da olduğunu bildirdi.”

Paris’teki intihar bombacısı Ahmed El Muhammed’in ise kendisine Suriyeli mülteci süsü vererek Türkiye üzerinden Yunanistan’a girdiği anlaşılıyor.

Ulusal güçlerin yanısıra AB’ye bağlı Frontex, Schengen bölgesinin Yunanistan gibi dış sınırlarını korumakla görevli. Frontex’in bütçesi mali kriz sırasında kesintiye uğramış, bu yılsa 122 milyon dolara çıkarılmıştı. İngiliz uzman Calum Jeffray’e göre bu miktar çok yetersiz.

AB’nin geleceğinin tehlikede olduğu uyarısı yapan Fransa, Avrupalı ortaklarına, güvenlik ve istihbaratı acil olarak geliştirme çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG