Erişilebilirlik

Savunma Bakanları İkili İlişkilerin Önemini Vurguladı


Türk Amerikan Konseyi toplantısında konuşan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Türk Amerikan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı, Türkiye’yle Amerika arasındaki işbirliği alanlarını övdü, bölgesel gelişmeler konusunda benzer mesajlar verdi.

‘Türkiye’nin Liderlik Rolüne Destek’

ABD Savunma Bakanı Panetta konuşmasında Türkiye’nin liderlik rolünü kuvvetle desteklediklerini söyledi. Panetta, “Ortadoğu’da güvenlik ve istikrar konusundaki ortak vizyonumuzun parçası olarak Amerika, kalkınmış, demokratik bir ülke olan Türkiye’nin artan ve son derece kritik liderlik rolünü destekliyor,” dedi. Panetta, Türkiye’yi tüm bölge için bir güvenlik çıpası ve ekonomik büyüme motoru olarak nitelendirdi.

‘Türkiye Bütün Önlemleri Almaya Hazır’

Türk Amerikan Konseyi toplantısındaki tüm konuşmalarda olduğu gibi Türkiye’yle Amerika’nın savunma bakanları da Suriye’de Beşar Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiğini vurguladı.

ABD Savunma Bakanı Panetta, Türkiye’yle Amerika’nın Ortadoğu’daki tarihi demokratik değişim dalgasını destekleme konusunda birlikte çalıştığını kaydetti.

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Türkiye’nin ulusal güvenliğinin, Türklerin veya mültecilerin hayatlarının tehdit edilmesi durumunda gerekli bütün önlemleri almaya hazır olduğunu söyledi.

Yılmaz, şiddet olaylarına son vermek için uluslararası toplumun gerekli adımlar atması gerektiğini, bunun bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

PKK Tehdidi Sürdükçe ABD’den Türkiye’ye Destek Sözü

Savunma Bakanı Panetta, konuşmasında terörle mücadelede Amerika’nın Türkiye’nin yanında olduğunu vurguladı. PKK’yla mücadelede tek yolun askeri olmadığını, siyasi sürecin de işlemesi gerektiğini söyleyen Panetta destek sözünü tekrarladı: “PKK Türkiye’yi tehdit etmeye devam ettiği sürece biz Türkiye’nin bu tehdide karşı koymasını sağlayacak desteği vermeye devam edeceğiz.”

Savunma Bakanı Yılmaz da terörle mücadelede Türkiye’nin önde gelen ortağının Amerika olduğunu söyledi ve verdiği destek için Amerikan yönetimine teşekkür etti.

İran’ın Nükleer Silah Edinmesini Engellemek

İran konusunda ise ABD Savunma Bakanı Panetta iki ülkenin İran konusunda aynı amacı paylaştıklarını söyledi: “İran’ın nükleer silahlanmasını önlemek.” Panetta, bu bağlamda “İran’ın nükleer silah arayışının güvenliğini zayıflattığı, güvenliğine katkı sağlamadığını anlaması için Türkiye’yle Amerika’nın birlikte çalıştığını belirtti.

İsrail’le İlişkilerin Düzeltilmenin Zamanı Geldi

Panetta, ikili ilişkilerin önemine, ortak çalışma alanlarına vurgu yaptığı konuşmasında Türkiye İsrail ilişkilerinin düzeltilmesi ihtiyacına da değindi. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Türkiye’yle İsrail’in ilişkilerini düzeltmesi zamanın geldiğini vurguladı. Panetta, “Bu ilişkiyi yeniden rayına oturtmanın, ortak zorluklara karşı birlikte çalışmanın zamanı gelmiştir,” dedi.

Ortak Değerler

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta konuşmasında, Türk Amerikan ilişkilerinin iki ülkenin ve dünyanın güvenliği açısından hiç bu kadar kritik bir öneme sahip olmadığını söyledi ve ikili ilişkilerin ortak değerlere dayalı olduğunu vurguladı. Panetta şöyle konuştu: “Savunma ortaklığımız derinleştirdikçe, bu ortak değerler ve ortak amaçlar ilişkilerimizin temel taşı olmaya devam edecek. Bu da güçlenen diplomatik ve ekonomik bağlarımızı tamamlayacaktır.”

Savunma Bakanı Yılmaz da konuşmasında Türkiye’yle Amerika’nın ortak değerlere sahip olduğunu, karşılıklı saygı; ortak vizyona dayalı bir ilişkiye sahip olduklarını belirtti. Yılmaz Türkiye’yle Amerika arasındaki ortak değerleri, demokrasi, özgürlükler, insan haklarına saygı ve piyasa ekonomisi olarak sıraladı.

Yılmaz, Türkiye’yle Amerika’nın “vazgeçilemez müttefik” ülkeler olduğunu kaydetti ve iki ülkenin mevcut zorluklar karşısında daha iyi işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG