Erişilebilirlik

Savcılıklar TBMM’ye Dosya mı Yetiştiriyor?


AKP’nin milletvekili dokunulmazlıklarını anayasa değişikliği yaparak geçici madde formülüyle kaldırma girişimi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken savcılıklarca fezleke dosyası gönderilmesindeki artış dikkat çekti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dokunulmazlıkları kaldırma teklifini gündeme ilk taşıdığında, dosya sayısı ise 500 iken bugün Karma Komisyon’da 667 dosya olduğu görüldü.

TBMM’deki dokunulmazlıklara ilişkin anayasa teklifi görüşmelerinde, Anayasa Komisyonu’ndaki kavga görüntülerinin ardından tüm siyasi partiler tansiyonu yükseltmemeye gayret ediyor. TBMM Genel Kurulu’ndaki bugünkü görüşmelerde, CHP Grubu, son birkaç hafta içerisinde Meclis’e 100 yeni fezleke dosyası gönderilmesini konu edindi.

TBMM’deki verilere bakıldığında; mesela sadece geçtiğimiz cuma günü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında yeni fezlekeler geldiği görüldü. Son dönem savcılıklardan gönderilen fezlekeler içerisinde AKP hakkında ise sadece Mehmet Ali Şahin hakkında bir dosya olduğu ifade edildi.

AKP teklifi ne getiriyor?

Anımsanacağı üzere; 12 Nisan’da AKP Grubu, TBMM Başkanlığı’na, anayasaya geçici 20’nci madde olarak eklenmesini istediği yasa teklifini sunmuştu. Bugün TBMM Genel Kurulu’nda “313 sıra sayılı kanun teklifi” olarak gündemdeki metinde şöyle deniliyor:

“Bu kanun TBMM’de kabul edildiği tarihte, Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı’na havale edilen ve esas numarası alan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’da bulunan ekli listede adı ve soyadı belirtilen milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına ilişkin olarak ilgili milletvekilleri hakkında 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı kanunun 83. Maddesi’nin ikinci fıkrasındaki birinci cümle hükmü uygulanmaz. Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu karma komisyon başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar onbeş gün içinde, ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere, Başbakanlığa iade edilir. Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.”

Eğer bu anayasa değişikliği teklifi yürürlüğe girerse, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve TBMM Karma Komisyonu’ndaki fezleke dosyaları çerçevesinde dokunulmazlıklar kaldırılacak. 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece söz konusu dosyalardaki vekiller yargılanabilecek. Dokunulmazlıklar anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa’ya eklenen geçici maddeyle kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak. Dolayısıyla Anayasa’nın vekillerin tutuklanmamasını öngören 83’üncü maddesi uygulanmayacak ve milletvekilleri tutuklanabilecek.

Kaç vekil hakkında kaç dosya var?

Bu arada TBMM Anayasa ve Adalet komisyonlarınca oluşturulan Karma Komisyon’a ulaşmış fezleke dosyaları sayısı ise bugün itibariyle 667 olarak görünüyor. Anımsanacağı üzere; Başbakan Ahmet Davutoğlu ilk olarak dokunulmazlıkları kaldırma teklifini gündeme getirdiğinde sayı 500 idi. Komisyon’daki dokunulmazlık tezkereleri siyasi partilere göre; AKP 46, CHP 192, HDP 405, MHP 20 ve bağımsızlar 5 olarak sıralandı. Milletvekilleri itibariyle tabloya bakıldığında ise, CHP, 51 milletvekiliyle dokunulmazlıktan en çok etkilenecek siyasi parti olarak ortaya çıktı. HDP’li 50 vekil, AKP’li 27, MHP’li 9 vekil hakkında dosya bulunuyor. Eski CHP’li Aylin Nazlıaka da hakkında dosya olan bağımsız vekil.

Dosyalardaki suçlamalar neler?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, bugün TBMM’deki konuşmasında, fezleke dosyalarıyla ilgili içeriklerine göre dağılımı açıkladı. Bozdağ’ın verdiği bilgiye göre; terör suçları 216 adet, hakaret suçu 201 adet, yaralama suçu 11 adet, görev suçu 38 adet, sahtecilik suçları 6 adet, tehdit suçu 18 adet, gizlilik ihlaline ilişkin suçlar 11 adet, suçu-suçluyu övmek 55 adet, halkı kin - düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak 24 adet, halkı askerlikten soğutmak 2 adet, mala zarar verme 1 adet ve iftira 3 adet dosya mevcut. Bunlar yanı sıra 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet 119 adet, 298 sayılı Seçim Kanunu’na muhalefet 11 adet, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet 3 adet, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’na muhalefet bir adet dosya var. Bozdağ, ayrıca dosya içeriklerine devam edebileceğini ancak “Bütün suçları burada sayarsak çok zaman alır” diyerek en önemlilerini saydığını söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG