Erişilebilirlik

Savcılar Hatice İsmayilova İçin 9 Yıl İstedi


Azerbaycan savcıları, ödüllü araştırmacı gazeteci Hatice İsmayilova için 9 yıllık hapis cezası istedi. Ancak suçlamaları reddeden İsmayilova ve destekçileri, yargının siyasi olduğunu iddia ediyor.

​İsmayilova vergi kaçakçılığı, gazetecilik mesleğini kötüye kullanma ve zimmete para geçirmekle suçlanıyor.

Amerika’nın Sesi’nin kardeş yayıncılarından Hür Avrupa Radyosu’nda çalışan İsmayilova, Azerbaycan’daki yolsuzluk olaylarını araştırıyordu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan İsmayilova’nın annesi Elmira, Hatice İsmayilova’nın dava sürecince toplanan tüm ifadelerin baskı ortamında toplandığını söyledi.

smayilova, meslektaşı Tural Mustafayev’i intihara teşvik etmek suçlamasıyla Aralık 2014 yılında tutuklandı. Mustafayev’in kendisi de bu suçlamayı yapmaya zorlandığını söylüyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi, Azerbaycan'da tutuklu bulunan İsmayilova ve diğer gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Geçen hafta Azerbaycan'da bir mahkeme, “ekonomik suçlar” işlediği iddia edilen insan hakları savunucusu Leyla Yunus’u 8 buçuk, hasta kocası Arif Yunus’u da yedi yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Dün Birleşmiş Milletler’e bağlı bir grup insan hakları yetkilisi, Yunus’a verilen cezayı kınadı. Azerbaycan’da yaşananların siyasi odaklı olduğunu savunan grup, “tutuklamaların Azerbaycan’da sivil topluma yapılan baskının devamı” olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG