Erişilebilirlik

17 ve 25 Aralık Savcıları Açığa Alındı


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2. Dairesi, 17 ve 25 Aralık soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç açığa aldı. 2. Daire’nin aldığı beşe karşı iki oyla aldığı kararla, dört savcı haklarındaki soruşturma sona erene dek görevlerinden uzaklaştırılmış oldu.

Hurriyet.com.tr’de Oya Armutçu imzasıyla yapılan haberde HSYK Başmüfettişi Ömer Kara’nın hazırladığı rapora yer verildi.

İşte suçlamalar

Raporda, Savcı Öz 18 Aralık 2013’te Emniyet Müdürlüğü’ne giderek oradaki kolluk görevlilerine tehdit etmek, Fatih Belediyesi’ni baskı altına almaya çalışmak ve Dubai’de yaptığı tatilinin masrafını Ali Ağaoğlu’na ödettirmekle suçlanıyor.

Savcı Celal Kara’ya yönelik suçlama ise 17 Aralık ‘darbe girişimi’ sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermemek. Raporda dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan’ın ifadesinin dört dakika, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in ifadesinin yedi dakika ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ifadesinin ise 14 dakika sürmesi de buna delil olarak gösteriliyor.

“17 ve 25 Aralık soruşturmaları darbe girişimi”

Üç farklı soruşturmayı birleştirerek tek operasyon yapan Savcı Yüzgeç’in ise ‘17 Aralık Darbe Girişimi’nde, somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uygulamak ve mal varlıklarına el koymakla itham ediliyor. Yüzgeç’in kanunun değil polisin inisiyatifiyle soruşturma yaptığı, ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’ya bilgi vermeden arama ve gözaltı yaptığı belirtiliyor.

25 Aralık soruşturmasını yürütürken o soruşturmadan alınan Muammer Akkaş’a yönelik çok sayıda suçlamadan biri Adliye önünde basın açıklaması dağıtmak.

Başmüfettiş Kara, Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’e meslekten ihraç talep etmişti.

Zekeriya Öz: Namerde nar düştü yiğide dar ağacı

Bir dönemin en etkili ve yetkili savcısı olan Zekeriya Öz, HSYK kararının ardından twitter hesabından yaptığı açıklamada milletin hakkını hırsıza yolsuza yedirmediği için sürülmesi ve görevden alınmasının şeref olduğunu söyledi.

Öz, "yürütmenin boyunduruğu altına girmiş bağımlı yargı tüm aşamalarıyla teşekkül etmiştir. Bu halde 16 yaşındaki çocuğun tutuklanması da beklenir. Hakaretten şüpheliyi gözaltına aldırmayan savcının sürülmesini yapan kurulun kendi iradesinden söz edilemez" diyen Zekeriya Öz, ayrıca Necip Fazıl Kısakürek’in ’bir nar ağacı var bir de dar ağacı - Namerde nar düştü yiğide dar ağacı’ mısrasını paylaştı.

Bir dönemin güçlü savcısı Zekeriya Öz

Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları yürüten Zekeriya Öz’ün hükümetle ilişkileri de güçlüydü. Başbakan Erdoğan’ın kullandığı zırhlı makam aracının 2009 yılında kendisine tahsis edilmesi medyada o günlerde çok tartışılmıştı. Öz, Odatv davasında gazetecilerin tutuklanması üzerine 30 Mart 2011’de davadan alınarak İstanbul Adliyesi’ne Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atandı.

Özel yetkileri alınan Zekeriya Öz, 9 Nisan 2014’te Bolu Savcısı olarak atanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG