Erişilebilirlik

'Savaşta En Fazla Kaybeden Suriye Halkı'


İngiltere’de basılan The Economist adlı haftalık derginin Türkiye muhabiri Amberin Zaman, Suriye’de son iki yıldır devam eden savaşın tek kaybedeninin Suriye halkı olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’nün sorularını yanıtlayan Amberin Zaman, “temsili savaş” diye tanımladığı Suriye iç savaşında rol alan oyuncuların savaştan bıkmadığını; ne Rusya’nın Esat rejimini desteklemekten, ne de Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin de muhalefete destekten vaz geçeceğini söyledi. Savaşın tarafları için, “sevseler de sevmeseler de masaya oturmak zorundalar” diyen Amberin Zaman, Amerika’nın Suriye’ye müdahaleye niyeti olmadığını da söyledi.

Geçmişte Amerika’nın Sesi muhabirliği de yapan Amberin Zaman, Suriye krizinin bu yüzyılın en karmaşık sorunlarından biri olduğunu, hala Suriye halkının önemli bir kesiminin Beşar Esat yönetimine neden destek verdiğinin doğru incelenip anlaşılması gerektiğini belirtti.

Amerika’nın Ortadoğu’da yeni bir maceraya atılmaya istekli olmadığını, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını iyice belgelemeye çalıştığını, Obama yönetiminin diplomatik seçenekleri tüketmek istediğini söyleyen Amberin Zaman, bunun Esat rejiminin çekilmesini ulusal güvenlik önceliklerinden biri haline getiren Türkleri hayal kırıklığına uğrattığını, ayrıca Türkiye’nin de tek başına bu ülkeye askeri operasyona girişmek için yeterli kaynaklara sahip olmadığını kaydetti.

Amberin Zaman, Reyhanlı saldırısında görüldüğü gibi Esat rejimi iktidarda kaldığı sürece bunun Türkiye’de daha fazla istikrarsızlığa yol açacağını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG