Erişilebilirlik

Savaş Suçu Zanlısı Suriyeli Yetkililerin Listesi Hazırlanıyor


Bugün humus
Bugün humus

BM tarafından Suriye’deki insan hakları ihlallerini soruşturmakla görevlendirilen komisyon hazırladığı gizli listeyi örgüte sundu

BM tarafından Suriye’deki insan hakları ihlallerini soruşturmakla görevlendirilen komisyon hazırladığı gizli listeyi örgüte sundu.

Bağımsız uzmanlardan oluşan komisyonun raporu, son üç ay içinde meydana gelen olayları kapsıyor.

Ayrıntıları açıklanmayan raporda, rejime sadık asker ve polislerin kentleri yoğun top ateşine tuttuğu, yaralı eylemcilere hastanelerde işkence yaptığı, sadece erkekleri değil kadın ve çocukları da öldürdüğü yazılı.

Raporda, cinayet ve katliam emirlerini en üst düzey yetkililerin verdiği vurgulanır. Bazı haberlere göre, savaş suçlarından ötürü kendilerini bir gün Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin sanık sandalyesinde bulabilecek kişiler arasında Devlet Baştanı Beşar Esat da var.

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, bir süre önce Suriye'de insanlığa karşı suç işlendiğini söylemiş ve “Bu durum cezasız kalmamalıdır” demişti.

Bu arada Suriye ordusu Humus’u bombalamaya devam ediyor. Başta Baba Emir olmak üzere kentin bazı mahalleleri yerle bir olmuş durumda.

Buna rağmen, dün ölen 74 kişi için yapılan cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Cenaze töreni: Bombardımanda hayatını kaybeden iki batılı gazetecinin cenazeleri ülkelerine gönderilemezse muhtemelen Humus’ta toprağa verilecek. Ölen gazetecilerden biri İngiliz Sunday Times gazetesi muhabiri Amerikalı Marie Colvin, diğeri ise Fransız foto muhabiri Remi Ochlik:

Şam hükümeti yabancı gazetecilerin ülkeye girmelerine izin vermediği için haber ve görüntüleri Suriyeli eylemciler sağlıyor. Her gün ölme ve öldürülme tehlikesiyle yaşayan bu kahramanlardan en ünlüsü Rami el Sayid de son bombardımanda canından oldu. Rami el Sayid haber geçerken, son filmi, ağır yaralı ve ölümü.

XS
SM
MD
LG