Erişilebilirlik

Saturn’un Aylarından Dione’de Oksijen Bulundu


Amerikan uzay aracı Cassini, Dione’un atmosferinde oksijen molekülleri belirledi

Gezegenin yörüngesinde bulunan insansız Amerikan uzay aracı Cassini, Dione’un atmosferinde oksijen molekülleri belirledi.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’ne göre, buz kaplı ayın atmosferi, Dünya’nın atmosferinin 480 km irtifadaki yoğunluğuna eşit. Başka bir deyişle çok ince. Cassini’deki aygıtlar Dione atmosferinin her 10 kübik santimetresinde tek bir oksijen molekülü buldu.

Satürn gezegeninin, sadece 13’ünün çapı 50 km’den büyük olmak üzere 62 ayı var. Cassini projesi uzmanları gezegenin diğer aylarında da oksijen bulunabileceği görüşünde.

Bilimcilere göre oksijen bulunması Dione’da yaşam olduğu anlamına gelmiyor. Oksijen moleküllerine yaşam olmadan da rastlamak mümkün. Nitekim Cassini’den elde edilen bulgular, uzaydan uydunun buz sathına çarpan foton ve atomik parçacıkların buzdaki oksijeni çözüp atmosfere salıverdiğini gösteriyor.

2004 yılından beri gezegenin yörüngesinde bulunan Cassini, 2 yıl önce, Satürn’ün diğer aylarından Rhea’nın atmosferinde de muhtemelen aynı şekilde oluşmuş oksijen molekülleri bulmuştu.

Cassini’nin gözleriyle Satürn (HD)

Ayları:

Yörüngeleri:

XS
SM
MD
LG