Erişilebilirlik

‘Sarraf’ın Avukatları Hakim Berman’ı İtibarsızlaştırmaya Çalışıyor’


19 Mart’ta Miami’de yakalandıktan sonra ABD’de dava süreci başlayan Rıza Sarraf, savunmasını üstlenen 16 ayrı avukatla yapılacak her duruşma öncesi yeni bir hamle yapıyor.

Geçtiğimiz aylarda yapılan son duruşmada davanın düşmesini isteyen Sarraf, 6 Eylül’de yapılacağı açıklanan bu duruşma öncesi bu kez taktik değiştirerek mahkemenin hakimi Richard Berman’dan davadan çekilmesini istedi.

Son başvuruda Berman’ın, Türkiye’de katıldığı sempozyumu düzenleyen hukuk firmasının “FETÖ” ile ilişkili olduğu iddia edilmişti. Bu sempozyumda asıl hedefin Sarraf, olduğu belirtilerek sempozyumda konuşan hakimin tarafsızlığını yitirdiği öne sürülmüştü.



Bundan sonra dava süreci nasıl işleyecek?

Son gelişmelerin ardından, davanın düşmesi için 6 Eylül’de yapılacak duruşma iptal edildi. Sarraf, New York’ta devam eden davasının takvimi de tamamen değişti.

Hakim Berman, savunma ve iddia makamlarından davadan çekilmesi konusunda 21 Eylül’e kadar yeni delil, savunma ve itirazlarını yapmaları için süre verdi. Bu sürenin dolmasının ardından Sarraf’ın da katılacağı duruşmada hakim Berman’ın davadan çekilip çekilmeyeceği tartışılıp karara bağlanacak.

“Hakim Berman Türkiye’de konuştuğunda Sarraf davası ABD’de yoktu”

Avukat Cahit Akbulut
Avukat Cahit Akbulut

Dava sürecini başladığı günden itibaren yakından takip eden New York Barosu avukatı Cahit Akbulut, Sarraf davasıyla ilgili son gelişmeleri Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Akbulut, “Hakim Berman, Türkiye’de katıldığı sempozyumda konuştuğunda daha Rıza Sarraf davası ortada yoktu. Bu sempozyum 2014 yılının Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenmiş. Hakimin burada yaptığı konuşma genel olarak Türkiye’de herkesin bildiği ve şikayet ettiği hukuk sistemiyle alakalı. Hukukun üstünlüğüne ve kuvvetler ilkesine uyulup yargıya baskı yapılmaması gerektiğine vurgu yapıyor. Hukukun bağımsız olmasını savunuyor. Panele katılan sadece Berman değil aralarında Amerika’nın İstanbul Konsolosu ve AB’li yetkililerin de olduğu onlarca kişinin katılımıyla düzenleniyor. Katılımcıları çoğu da aynı şeylere işaret ediyorlar. O zaman Rıza Sarraf’ın ABD’ye gelip ve yakalanacağı böyle bir davanın başlayacağı söz konusu bile değil. Sarraf’ı kimse buraya getirmedi. Sarraf, kendi kendine Amerika’ya geldi. Son yapılan hakimin reddi başvurusunda ortaya konulan delil ve argümanlara göre sanki böyle bir şey tezgahlanmış gibi gösterilmek istenmiş. Saraf’ın avukatları yaptıkları bu hamleyle mahkemenin hakimi Berman’ın ve vereceği kararı itibarsızlaştırmaya çalışmaktır,” dedi.

“Sarraf’ın suçlu olup olmadığına jüri karar verecek”

Amerika’da hakimler, savcılar ve avukatların birlikte vakit geçirdiklerini vurgulayan Akbulut, “Hukukçular, etkinliklere, sempozyumlara, konferanslara katılırlar. Birlikte yemeğe çıkarlar. Bir gün sonrasında da mahkemede bir davada karşı karşıya gelirler. Tüm bunlar hukuk sisteminin içinde var olan ilişkilerdir. Birbirleriyle konuştular diye kimse onları suçlamaz. Davalarda asıl olan görevlerini ise kendi vicdanlarıyla bağımsız hukuk çerçevesi içerinde ele alırlar. Hakim Berman’ın, Sarraf davasında vereceği karar nihai bir karar değil. Sarraf’ın suçlu olup-olmadığına kurulacak zaten jüri karar verecek,” dedi.

“Türkiye’deki darbe girişimini Sarraf için bir fırsata dönüştürmek istediler”

Akbulut, şöyle devam etti: “Avukatları Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimini kendileri için bir fırsata dönüştürmeye çalıştılar. Hakim Berman’ı darbe girişiminin arkasında olduğu iddia edilen ‘FETÖ’ ile ilişkilendirmeye çalışarak bir şekilde burada süren davayı itibarsızlaştırmak istediler. Sarraf’ın, avukatları tarafından gösterilen gerekçelerin Berman’ın, davadan çekilmesi için yeterli olacağını düşünmüyorum. Tamamen tesadüf olmuş bir olayı, reddi hakim için kullanmaya kalkıştılar. O sempozyumu düzenleyen hukuk firmasının bu olaylarla ilişkili olması orada konuşan kişileri bağlamaz. Amerikan hukuk sistemine göre hakimin davadan çekilmesi için bir menfaat olması gerekir. Burada bir menfaat görünmüyor.”

“Hakim Berman davadan çekilmeyecek”

Reddi hakim taleplerinin Amerikan hukuk sisteminde çok yaygın olmayan bir başvuru olduğunu belirten Akbulut, “Hakim Berman’ın davadan çekileceğini düşünmüyorum. Sarraf’ın avukatlarının yaptığı davanın seyrini başka yerlere çekme girişimidir. Eğer Berman, davadan çekilirse ilk başta söylediklerinle çelişir. New York’ta görülen ilk duruşmada zaten Türkiye’de katıldığı bu sempozyumu detaylı bir şekilde anlatmıştı. Sarraf’ın, avukatı Benjamin Brafman da hakim takdir etmiş ve itiraz edecekleri bir şey olmadığını belirtmişti.”

“Dava süreci daha da uzayacak”

Sarraf’ın avukatları tarafından yapılan son hamlenin bir çeşit hakimin alacağı kararlar üzerinde baskı yaratmak olduğunu savunan Akbulut, “Bu son hamle hakime yapılan bir baskı uygulamasıdır. Vereceği kararla ilgili olarak gelecekte tarafsızlığını yitirmiş bir şekilde karar verdiğini söyleyecekler. Bu tamamen hakimi itibarsızlaştırmaya yönelik bir hamle. Şu anda gerilen süreçte, henüz Sarraf’ın asıl yargılanma duruşmalarına geçilmeden yapılacak dava ikiye çıktı. Önce reddi hakim duruşması yapılacak, sonra davanın düşmesiyle ilgili duruşma gerçekleşecek. Tabi duruşma takvimi de bu şekilde değişecek. Eğer Berman, davadan çekilirse yerine atanacak yeni hakim bu takvimi belirleyecek. Şu aşamada ilk bakmamız gereken şey reddi hakim talebiyle yapılacak ilk duruşma olacak. Buradaki karara göre Sarraf’ın yargılanma süreciyle ilgili yeni takvim ortaya çıkacak. Tabi normal davanın görülmesi bir hayli uzayacak,” dedi.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG