Erişilebilirlik

Sarraf’ın Avukatı Brafman: ‘Çok Büyük Hayal Kırıklığına Uğradık’


Benjamin Brafman
Benjamin Brafman

ABD’nin en önemli ceza avukatlarından biri olarak kabul edilen Benjamin Brafman, Rıza Sarraf’ın kefalet davasında New York Güney bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, karşısında kariyerinde en ciddi yenilgilerinden birine uğradı.

Kefalet duruşması için haftalardır süren belge savaşı sonrasında hakim Richard Berman, Bharara’nın, mahkemeye sunduğu belgelerin iddialarla örtüştüğünü belirtti, tecrübeli ceza avukatı Brafman’ın, hazırladığı kefalet paketini reddetti.

Ünlülerin avukatı bu kez başaramadı

Ünlülerin avukatı olarak bilinen Brafman, şimdiye kadar aralarında mafya ailesi üyeleri, siyaset, spor, iş ve sanat dünyasının ünlülerin bulunduğu tanınmış kişilerin savunmasını astronomik ücretler alarak üstlenmişti.

Brafman, IMF eski başkanı Dominique Strauss-Kahn, sanatçı Michael Jackson, siyasetçi Carl Kruger, rap yıldızı Jay-Z, hip hop yıldızı Sean Combs, sporcu Plaxico Burress, gece klübü işletmecisi Peter Gatien, 16 yaşında cinayet işleyen bebek yüzlü katil olarak bilinen Daphne Abdela, Gambino mafya ailesinden Sammy Gravano, kanser ilacının fiyatını bir gecede 5 bin dolara çıkartan girişimci Martin Shkreli gibi çok sayıda tanınmış kişinin savunmalarını yaptı.

Ben Brafman, eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ı savunurken
Ben Brafman, eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ı savunurken

Ünlü isimlerin yargılandığı bu davaların çoğunda müvekkillerinin kefaletle serbest kalıp tutuksuz yargılanmasını sağlayan Brafman, aynı başarısını Sarraf’ın kefalet davasında gösteremedi.

Brafman, Sarraf’ın kefalet duruşmasına sunulacak paketi daha önce New York Güney Bölgesi Savcı Yardımcısı olarak çalışan iki tecrübeli hukukçu D. Kirshnern ve Marc Antony Agnifilo ile birlikte hazırladı. Sarraf’ın tutuksuz yargılanması için onların eski savcılık tecrübelerine dayanarak hazırladığı kefalet paketi hakim Berman’ı ikna etmek için yeterli olmadı.

Duruşmada yaptığı savunma iz bıraktı

Brafman, Sarraf’ın New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 2 Haziran’da yapılan kefalet duruşmasında yaklaşık bir saatten fazla süren savunmasıyla tüm dikkatleri üstüne çekti.

Brafman için medyada ‘Amerikan filmlerindeki gibi savunma yaptı ’ yorumları yapıldı.

Brafman kanser ilacının fiyatını bir gecede 5 bin dolara çıkartan girişimci Martin Shkreli'nin de savunmasını üstlenmişti.
Brafman kanser ilacının fiyatını bir gecede 5 bin dolara çıkartan girişimci Martin Shkreli'nin de savunmasını üstlenmişti.

Duruşmayı izleyen Türk ve Amerikalı hukukçular, Brafman’ın, mahkemenin hakimi Richard Berman ile karşılıklı diyalogları ve savunmasıyla Sarraf’ın, kefaletle serbest bırakılmaya daha yakın olduğu görüşünde birleştiler.

Savcı Preet Bharara da kefalet duruşmasına katılmadığı için ağır eleştirilere uğradı. Duruşmada iddia makamını temsil eden savcı yardımcısının performansı ise yetersiz bulundu.

Brafman kararı temyiz edecek mi?

Sarraf’ın avukatı Brafman, Amerika’nın Sesi’nin kefalet kararının açıklanmasının ardından sorduğu soruları şirketinin kurumsal iletişimcisi aracılığıyla gönderdiği bir basın bülteniyle yanıtladı.

Brafman, “Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılmaması kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu, “Hakim Berman’ın bugün aldığı karardan çok büyük hayal kırıklığına uğradık” diye yanıtladı.

Brafman, savunduğu müvekkili Sarraf’ ın suçsuzluğuna vurgu yaparak; ”Suçsuz olduğuna inandığımız Sarraf’ı sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Mahkemenin bugün almış olduğu kefaletle serbest bırakılma kararını dikkatli bir şekilde, ‘acaba temyize başvurabilir miyiz?’ diye inceliyoruz” yanıtını verdi.

Brafman, “Temyize gidecek misiniz? Sorusunu da kısaca, “Evet” diye yanıtladı.

‘Temyize gidip risk almaz’

Amerika’nın Sesi’nin görüşlerine başvurduğu hukukçular hakimin bu kararından sonra, Brafman’ın söylediği gibi temyize başvurmayacağı görüşündeler. Bu hukukçular, ünlü avukatın kariyerinde önemli bir yenilgiye uğradığını ifade ettiler.

Uzmanlar, Brafman’ın temyiz başvurusunda bulunması halinde, iddia makamıyla müvekkilinin daha az ceza alması yönünde uzlaşması için bazı avantajlarını yitirebileceğini belirterek, “Bu riski alamaz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG