Erişilebilirlik

Sarraf'ın Yeni Avukatlarına İtiraz


Rıza Sarraf’ın rüya takım diye adlandırılan avukat ekibine sürpriz isimler katıldı. ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığı ile bilinen eski New York Belediye Başkanı ve bir dönem ABD başkanlığı için aday adayı olan Rudolph Gulianni ile eski ABD Bakanı Michael Mukasey’i avukatı olarak atadı.

Savcılık, Trump’a yakınlığı ile bilinen ünlü isimlere finans kuruluşlarıyla da ilgisi olduğu gerekçesiyle itiraz etti.

Sarraf ve ortakları bankaları dolandırıp mağdur etti

Görevinden bir süre önce alınan Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın yerine vekalet eden Joon H Kim imzasıyla mahkemeye sunulan yeni bir dilekçede ​Sarraf’ın savunmasını üstlenen Greenberg Traurig LLP hukuk firmasından Avukat ile Debevoise & Plimpton LLP hukuk firmasından Michael B. Mukasey'in davadan azli istendi.

Söz konusu firma ve avukatların daha önce bu davada mağdur olarak adı geçen bazı bankaların da avukatları oldukları gerekçesiyle Sarraf’ın savunmasını üstlenemeyecekleri belirtildi.

Savcılık, Greenberg Traurig ve Debevoise hukuk firmalarının davada mağdur olarak adları geçen Deutsche Bank, Bank of America, JP Morgan Chase, Citibank, HSBC gibi bankaların da avukatlıklarını üstlendiğini ifade etti.

Dilekçede Sarraf ve ortaklarının kurdukları komployla bu bankaları aracı olarak kullanıp İran’a karşı yasaklanmış finansal işlemler gerçekleştirdikleri, bu bankaları dolandırıp aldattıkları belirtildi.

Savcılık çıkar çatışması iddiasıyla Sarraf’ın yeniden hakim karşısına çıkartılmasını istedi.

Hakim Berman Bharara’nın çıkar çatışması iddiasını reddetmişti

Eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın çıkar çatışması iddiasıyla Sarraf'ın bazı avukatlarının savunama yapamayacağını iddia etmişti.

Geçtiğimiz yıl mahkemeye yaptığı başvuruda Sarraf’ın savunmasını üstlenen bazı avukatların davadan çekilmesini istemişti. Kirkland & Ellis hukuk firmasının aynı zamanda davada adı geçen bazı bankaların da avukatlığını yaptığını, bunun bir çıkar çatışmasına neden olabileceği belirtilmişti.

Yapılan duruşmalar sonrasında Hakim Richard Berman, konuyla ilgili kararını 15 Şubat günü yazılı olarak taraflara bildirip, avukatların görevde kalmalarına karar vermişti.

Dava sürecinde başta kefalet talebi olmak üzere Sarraf’ın avukatlarının yaptığı tüm talepleri geri çeviren Hakim Berman böylelikle ilk kez Sarraf’ın lehine bir karar almıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG