Erişilebilirlik

Sarraf Davasında Karar Çıkmadı


Rıza Sarraf, New York’ta devam eden dava sürecinde dördüncü kez hakim karşısına çıktı.

Avukatlarının aylar önce mahkemeye davanın düşürülmesi için yaptığı başvurunun görüşüldüğü duruşmada karar çıkmadı.Hakim Berman, savunma ve iddia makamlarını dinledi. Duruşma sonunda kararsız kaldığını belirten Berman davanın düşüp düşmemesi yönünde kararını daha sonra açıklayacağını söyledi.

Sarraf davadan çekilmesini istediği hakimin karşısına çıktı

Hakim Berman, duruşmanın başında davadan çekilmesi konusunda yapılan başvuru konusunda “Benim İstanbul’da katıldığım sempozyumla ilgili reddi hakim talebini geri çevirmiş olmam benim bu davaya tarafsız yaklaşımımı değiştirmez. Hukuk ilkesi gereği suçu kanıtlanıncaya kadar herkes suçsuzdur" dedi. Tarafsızlık ilkesinden ödün vermeyip davanın hakimi olacağını belirtti.

En uzun duruşma

Sabah 10.30’da başlayacağı açıklanan duruşma Türkçe tercüman olmadığı için iki saat gecikmeyle başladı. Sarraf’ın, şimdiye kadar gerçekleşen duruşmaları arasında en uzun süreni bugün yapılan duruşma oldu.İki saat süren duruşmaya Sarraf’ı on ayrı avukatı temsil etti. New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ise duruşmaya katılmadı. İddia makamını Başsavcı Yardımcısı Michael Lockerd temsil etti.

Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman, yaptığı savunmada özellikle müvekkilinin Miami’de yakalandığı sırada cep telefonundan elde edilen bilgilerin mahkemeye delil olarak sunulamayacağını öne sürdü. “ Yasal olmayan bir şekilde elde edilen deliller Sarraf’ın aleyhine kullanılamaz” dedi.

Clement: ‘ Suçlamalar ABD yargısının yetki alanına girmez’

Sarraf’ın avukatlarından Benjamin Brafman’ın savunmasının ardından yeni avukatı ABD hükümeti adına yüksek mahkeme eski başsavcısı ve temyiz davalarında uzmanı olarak kabul edilen Paul Clement söz aldı.

Clement, Sarraf ile ilgili suçlamaların kabul edilemez olduğunu belirtti. Sarraf’ın Amerikan vatandaşı olmadığı için suçlandığı para transferleri ve İran’a yönelik ambargoyu deldiği iddialarının Amerikan yargısının yetki alanına girmediğini ve müvekkiliyle ilgili suçlamaların düşürülmesini istedi. Sarraf’ın, konuşması sırasında Clement’ı sık sık kafasını sallayarak onaylama yaparak savunmasını beğendiğini belli etti.

Sarraf ve Ebru Gündeş’in boşanma süreci

Duruşmaya Sarraf adına İstanbul’dan aile avukatı Şebnem Eriş de katıldı. Sarraf ailesinin avukatı olan Eriş’in, Sarraf’ın eşi Ebru Gündeş ile ilgili boşanma davasıyla ilgili süreci takip ettiği ve sık sık New York’a gelerek Sarraf ile görüştüğü ancak boşanma davasının henüz açılmadığı belirtildi.

Eriş, duruşmanın sonrasında gazetecilerle bir süre sohbet etti, Müvekkilinin boşanma süreciyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Diğer avukatlarla birlikte Sarraf ile cezaevinde görüştükten sonra davanın seyri hakkında bir toplantı yapacaklarını belirtti.

Akbulut: “Dava düşmezse aslına Ocak ayında geçilecek”

Sarraf’ın davasını izleyen New York barosu avukatlarından Cahit Akbulut, duruşma ve dava süreciyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. İki saat süren duruşmanın bir özetini yaptı.

Sarraf Davasında Karar Çıkmadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:55 0:00

Akbulut, “Hakim Berman savunma ve iddia makamını dinledi. Bundan sonraki süreçte hakimin vereceği kararı bekleyeceğiz. Eğer dava düşerse her şey son buluyor. Eğer düşmezse hakim önce Sarraf’ ın cep telefonundan alınan bilgilerin delil olarak kullanılabilip kullanılmaması yönünde bir karar alacak. Davanın aslına da Ocak ayından sonra geçilecek” dedi.​

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG