Erişilebilirlik

Sarraf Davasına ABD Medyasından Yoğun İlgi


New York’ta bir yıldır tutuklu olarak yargılanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf bugün yeniden hakim karşısına çıktı.

Bir yıldır süren duruşmaları nadiren izleyen ABD basını bugün yapılan duruşmaya büyük ilgi gösterdi. ABD’nin önde gelen haber ajansları, gazete ve televizyon kanallarının muhabirleri duruşmayı izledi.

ABD eski Adalet Bakanı Michael Mukasey ve New York eski Belediye Başkanı Rudolp Giuliani’nin Sarraf’ın savunma ekibine katılması, Türkiye’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşme, Amerikan medyasının davayı yakından izlemesine neden oldu.

Bugün yapılan duruşmada Hakim Richard Berman, Sarraf’ın yeni avukatları eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey ve New York eski Belediye Başkanı Rudolp Giuliani’nin davadaki rollerini sorguladı.

Sarraf’ın da hazır bulunduğu duruşmada Hakim Berman, Giuliani ve Mukasey'in rollerinin tartışmasız bir şekilde mahkemenin işi olduğunu söyledi. Berman, yasal işlemlerin bütünlüğünü sağlamakla görevli olduğunu belirterek iki avukatın davadaki rollerini sorgulamakla yükümlü olduğunu belirtti. Soruşturmayı da genişletip ilerleyen safhalarda sürdüreceğini belirtti.

Brafman: “Mukasey ve Giluani Türkiye diplomatik çözüm arayışı için gitti”

Savcılığın “Sarraf’ın yeni avukatları Mukasey ve Giluani’nin 24 Şubat sonrasında Türkiye’ye gidip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğü” iddialarını Sarraf’ın baş avukatı Benjamin Brafman cevapladı.

Brafman, iki avukatın Türkiye gezisini davaya diplomatik çözüm arayışı olarak değerlendirdi. Geziden Amerika Adalet Bakanlığı ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın haberi olduğunu da doğruladı.

Hakim Berman, Sarraf’ı kaç avukatın savunduğunu artık sayamadığını belirterek, Brafman’a Sarraf’ı savunan toplam kaç avukat olduğunu sordu. Brafman soruyu, “Cevap vereceğim bir şey değil’ diye yanıtladı.

Hakim Berman, Mukasey ve Giluani’nin davada adı geçen mağdur sekiz bankanın da temsilcileri olmaları gerekçesiyle savcılığın talep ettiği çıkar çatışması olduğu iddiasıyla ilgili 24 Nisan’da yeniden bir duruşma yapılmasına karar verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG