Erişilebilirlik

Sarkozy’ye S&P'den Beklenen Kötü Haber


Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’un Fransa’nın AAA olan notunu düşürmesi üzerine Elysee Sarayı’nda kriz toplantısı yapıldı. Geçtiğimiz yıl sonunda “Notumuz düşerse ben mahvolurum” diyen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan François Fillon, Maliye Bakanı François Baroin ve Bütçe Bakanı Valerie Pecresse ile Elysee Sarayı’nda bir araya geldi.

Akşam saatlerinde ekonomi kurmaylarını Elysee’de toplayan Sarkozy sessizliğini korurken, Fransa’nın AAA notunu kaybettiği dedikodularını Maliye Bakanı Baroin doğruladı. Baroin, France 2 Televizyonu’na yaptığı açıklamada “Fransa’nın notu yalnızca bir derece düşecek. Daha önce gözlem altına alındığı söylenmişti. Bu yarı kötü haber demek. Tıpkı hep 20 üzerinden 20 alan bir öğrencinin bu sefer 19 alması gibi. Bir felaket değil yani. Ama iyi haber de değil,” diye konuştu.

Hükümeti aylardır notunun düşeceği uyarısında bulunan ekonomist Jacques Attali ise, bu gelişin önceden görüldüğünü dile getirerek, “Seçim kaygısıyla zamanında önlem alınmadı. Şimdi üçüncü tasarruf planı açıklanmalı, hem de hemen. Mayıs ayı beklenirse, Fransa için çok geç olacak,” uyarısında bulundu.

“Bu Sarkozy için üçlü başarısızlık”

Seçimlere 100 gün kala, Fransa’nın kredi notunun düşmesi, “Ekonomiyi iyi yönetiyoruz, bunun sertifikası AAA notumuzdur” diyen ve anketlerde sosyalist rakibi Hollande’ın gerisinde kalan Sarkozy’ye muhalefetten eleştiri yağdı. PS’li aday Hollande’ın ekibinden Paris Milletvekili Jean Marie le Guen, “AAA notunun düşmesi Sarkozy için 3’lü başarısızlık demek. Ekonomi politikasının başarısızlığı, kriz yönetiminin başarısızlığı ve sosyal başarısızlık,” dedi.

Anketlerde Sarkozy’yi hemen arkadan takip eden ve krizin oylarını yükselttiği aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen de, “AB’nin ve Euro’nun bir sonucudur. Sarkozy’nin politikalarının iflasıdır,” dedi.

XS
SM
MD
LG