Erişilebilirlik

Sarkozy'den Netanyahu'ya Dostluk Mektubu


Sarkozy'den Netanyahu'ya Dostluk Mektubu
Sarkozy'den Netanyahu'ya Dostluk Mektubu

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kapalı kapılar ardında, « Netanyahu yalancının biri. Onu görmeye dayanamıyoum » dediği İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile ilişkileri düzeltmek için mektup yazdı. Sarkozy, Obama’ya şikayet ederken ağır sözlerle suçladığı Netanyahu’ya ‘İran’a yaptırımdan’ söz edip, « en derin dostluk duygularını» sundu.

Fransa’nın Cannes kentinde Sarkozy’nin ev sahipliğinde yapılan G-20 zirvesinde Obama ile görüşürken, bir grup gazetecinin çeviri cihazından dinlemesiyle ortaya çıkan « Netanyahu krizi » Fransa ve İsrail ilişkilerini dondurdu. Beyaz Saray, Obama’nın Netanyahu ile sıkı bir işbirliği içinde çalıştığını dile getirirken, İsrail hükümeti konu hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor. Filistin’in UNESCO üyeliğine destek vererek İsrail’in yanısıra Amerika’yı da kızdıran Sarkozy ise, aslında gizli kalması gereken toplantıdan sızan sözlerinin yolaçtığı hasarı tamir etmek için mektup yazma yolunu seçti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun İran’ın nükleer silah ürettiği endişelerini artıran raporu üzerine Netanyahu’ya mektup gönderen Fransa Cumhurbaşkanı, « AIEA raporunun ardından İran’ın nükleer çalışmalarıyla ilgili yaptırım uygulanması konusunda gerekn tüm çabayı gösterme » sözü veriyor. Sarkozy mektubunu, “yalancının biri” dediği Netanyahu’ya “en derin dostluk duygularını” sunarak bitirdi.

Obama : « Sarkozy ile açık ve sert konuştuk »

Başkan Obama ise, Hawai’de Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu’nda düzenlediği basın toplantısında konunun sorulması üzerine, Sarkozy ile bu konuda fikir ayrılığı yaşadıklarını açıkça dile getirdi. Obama, « Sarkozy ile bu konuda aramızda son derece sert ve açık bir konuşma geçti. Kendisine açıkça Amerika’nın bu konudaki tavrını söyledim. Paris’in kararı karşısında hayal kırıklığı yaşadık. Çünkü böyle bir karar alınması durumunda Amerikan yasaları gereği, Unesco yardımını kesmek zorunda olduğumuz biliniyordu. Biz, Filistin’in uluslararası organizasyonlara üyeliğinin ancak İsrail ile barış imzalanmasının ardından gerçekleşebileceğini düşünüyoruz» dedi.

XS
SM
MD
LG