Erişilebilirlik

Sarkozy'den Abbas'a Destek


Sarkozy'den Abbas'a Destek
Sarkozy'den Abbas'a Destek

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Devleti’nin kurulması çalışmalarına destek aramak için Paris’e gitti. Paris’te Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşen Abbas, Fransa’nın yanısıra birçok Avrupa ülkesinden Filistin devletine destek aldığını açıkladı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Eylül ayında BM Genel Kurulu’na, 1967 yılından bu yana İsrail işgali altında olan Batı Şeria ve Gazze’yi de içine alan bir Filistin Devleti’nin kurulmasını önerecek. Öneri öncesinde dünya liderleri ile görüşen Abbas, bu çerçevede Paris’te Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası France 24 televizyonuna röportaj veren Mahmud Abbas, éFilistin Devleti’nin kurulması için söz aldınız mı?” sorusuna "Bu devletler yada kurumlar bize söz verdi diyemem. Ama bütün işaretler gösteriyor ki, hepsi Filistin Devletini tanımak için doğru zamanı bekliyor" dedi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada ise Sarkozy, Abbas’a ‘Filistin Devleti’nin kurulması için yürütülen çalışmalara açık destek verdiğini’ söyledi. Sarkozy ayrıca, Haziran ayında Filistin’e mali yardım konferansı toplamak için Abbas ile el ele çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi.

İki lider Gazze’de üslenen Hamas ile El Fetih arasındaki birliğin sağlanması konusunu da konuştular. Abbas toplantı sonrasında, "Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye Filistin’in birliğini sağlamak, bir teknokrat hükümeti kurduktan sonra seçim tarihi belirlemeyi önermek için Gazze’ye gideceğimi söyledim. Kendisi de benden Fransa’nın da bu adımı desteklediğini söylememi istedi," dedi.

Geçtiğimiz Şubat ayında BM’de İsrail’in Filistin topraklarında kolonileşmeyi durdurması için hazırlanan BM kararına Amerika’nın veto vermesinin hatırlatılması üzerine de Abbas, "Amerika Sonbahar’da tanımaya hazır mı? “Sanırım bu sonbaharda olacaklara bağlı. Ama Obama, BM’deki konuşmasında Filistin’i de devlet olarak görmek istediğini söyledi. Pek çok ipucu pek çok işaret bize gösteriyor ki, Amerika da Filistin devletini tanıyacak," dedi. Abbas, Amerika tanımazsa ülkelerine geri dönüp, tarafları toplayarak ne yapacaklarına o zaman karar vereceklerini dile getirdi.

Abbas, "3. intifada olur mu?" sorusuna da, “Silahlı bir 3. intifada’yı tercih etmem. Ama pasifik halk direnişi olabilir. Silahlı bir intifada bizim programımız değil” yanıtını verdi. Şu anda İsrail ile müzakerelerin tamamiyle durduğunu dile getiren Abbas, anketlerde İsrail halkının yüzde 75’inin de barış istediğini, İsrail medyasının da barışa destek verdiğini belirtti.

Filistin Devleti’nin kurulmasına pek çok Avrupa ülkesi destek veriyor. Fransa’ya gelince, İsrail ile bir uzlaşmaya varılmasa bile Fransa, Filistin Devletini tanımaya hazırlanıyor. Başbakan François Fillon, 22 Mart’ta yaptığı konuşmada 2011 yılı Filistin Devleti’nin kuruluş yılı olmalı’ diyerek bu eğilimi açıkça dile getirmişti. Şubat sonunda göreve gelen Dışişleri Bakanı Alain Juppe de, bu konuyu ciddiyetle düşündüklerini ve Eylül-Ekim aylarında konunun gündeme geleceğini söyledi.

Bu güne kadar 110 BM üyesi ülke Filistin Devleti’ni tanıdı.

XS
SM
MD
LG