Erişilebilirlik

Sarkozy Zor Durumda


Anketler Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin seçimi kaybedeceğini gösteriyor
Anketler Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin seçimi kaybedeceğini gösteriyor

Fransa’da Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde dün açıklanan 4 ayrı anket, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin seçimleri kaybedeceğini, rakibi sosyalistlerin adayı François Hollande’ın açık farkla Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacağını gösterdi.

Anketlerin hepsinde, ilk turda Sarkozy ve Hollande birinci turda yüzde 27-28 civarında oyla başa baş yarışıyor. Ancak ikinci turda fark giderek açılıyor. Hollande, IFOP’un günlük anketinde yüzde 55, Ifop-Fudical’in Paris Match için yaptığı ankette yüzde 55.5, IPSOS’un anketinde ise yüzde 56 ile yarışı ikinci turda kazanıyor. Harris İnteractive tarafından yapılan dördüncü ankette ise Sarkozy bu sefer yüzde 53’e karşı yüzde 47 oyla kaybediyor.

Le Pen üçüncülüğe oynuyor

Seçimlerde üçüncülük için yarışan radikal solun adayı Jean-Luc Melanchon, aşırı sağ Front National’in adayı Marine Le Pen ve merkez sağ MODEM’in adayı François Bayrou arasındaki yarış da iddialı geçiyor. Marine Le Pen, 4 ankette ortalama yüzde 16-17 ile, yarışı başta götürüyor. Le Pen’i Melanchon yüzde 12-14.5, Bayrou da yüzde 9.5-10 oy oranı ile takip ediyor.

Chirac’ın oyu Hollande’a

Sarkozy’den önce Cumhurbaşkanlığı yapan, Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği’nin kurucusu Jacques Chirac’ın oyunu kendi partisinin adayı Sarkozy’ye değil, rakip partinin adayı Hollande’a vereceği açıklandı. Chirac’ın politikacı olan eşi Bernadette Chirac ise Sarkozy’yi destekliyor. Açıkça « Hollande’da Cumhurbaşkanı karizması yok » diyen Bayan Chirac Sarkozy’nin mitinglerine de katılıyor. Ancak Jacques Chirac ve cumhurbaşkanlığı dönemi boyunca iletişim direktörlüğünü yürüten kızı Claude Chirac, Hollande’ı destekliyor. Chirac geçtiğimiz yıl kendisi ile aynı seçim bölgesinden olan Hollande’a oy vereceğini açıklayınca, bir daha kameralar önünde açıklama yapması yasaklanmıştı. Ancak Chirac’ın yakın çalışma arkadaşı Jean-Luc Barre bir Le Parisien’e verdiği röportajda, « Chirac, ‘Oyum Hollande’a’ derken ciddiydi. Ailede Sarkozy’yi yalnızca Bernadette destekliyor. Bernadette her zaman daha tutucuydu » dedi. Chirac’ın dünürü Thierry Rey ve Chirac’ın eski danışmanı Hugues Renson da, Hollande’ın Vincennes’deki mitingine katılacak kadar açık oynadı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG