Erişilebilirlik

Sarkozy’ye Yargı Şoku


Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

Hakkındaki bütün yolsuzluk dosyalarından aklanmayı başaran Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye “dinleme dosyası” olarak adlandırılan son dosyada yargıya yakalandı. Avukatı ile gizli telefon görüşmeleri dinlenen Sarkozy’nin, nüfuzunu kullanarak, savcılar üzerinde baskı kurup, hakkında açılan L’Oreal soruşturmasına ilişkin gizli bilgileri sızdırmaya çalıştığı belirlendi. Sarkozy’nin “avukat görüşmeleri gizlidir” diyerek belgelerin “yok hükmünde” sayılma talebi, yargıçlar tarafından reddedildi.

Libya lideri Muammer Kaddafi’den yasa dışı seçim yardımı aldığı iddiası üzerine soruşturma hakimlerinin telefonlarını dinlediği Sarkozy, Libya değil, L’Oreal dosyasından yakalandı. Hakimler Sarkozy’nin, uzun göz altılar sırasında verdiği ifadesinde, kendisine yöneltilen tüm sorulara bütün detaylarıyla yanıt verebilmesinden ve telefon dinlemelerinde hiç açık vermemesinden şüphelenerek avukatı Thierry Herzog’un telefonunu da dinlemeye aldı. İşte bu dinlemeler sonunda Sarkozy’nin “Paul Bismuth” adına bir telefon hattı alarak, avukatıyla bu telefon üzerinden konuştuğu ortaya çıktı. Dinleme detaylarında ise Sarkozy’nin avukatı Herzog aracılığıyla, yalnızca üst düzey hakimlerin ulaşabildiği gizli soruşturma dosyalarının içeriğini alabilmek için Yargıtay yüksek hakimi Gilbert Azibert’le temasa geçerek, hakime Monaco’da prestijli bir görev vaadiyle dosyaların içeriğini sızdırdığı anlaşıldı.

Fransız yasalarına göre sanık ve avukatı arasındaki görüşmelerin gizliliği esas ve Sarkozy’nin avukatları, bu ilke nedeniyle bu belgelerin geçerli delil kabul edilemeyeceği iddiasıyla dava açtı. Avukatlar, bu dava sonuçlanan kadar Sarkozy hakkındaki soruşturmanın da askıya alınmasını istedi. Ancak Paris İstinaf Mahkemesi, dinlemelerin yasaya aykırı olmadığına, belgelerin geçerli sayıldığına hüküm getirdi. Bu kararın ardından Sarkozy hakkında “yolsuzluk ve nüfuzunu kötüye kullandığı” iddiasıyla açılan soruşturmanın da devamına karar verildi.

AİHM’e gidecek

Avukatlar, kararı önce temyize, ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar götüreceklerini bildirdi. Yargı kararını değerlendirmeyeceğini belirten Sarkozy, “sakin ve kararlı” olduğunu, kendisine yöneltilen haksız iddialara karşı mücadele etmeye devam edeceğini dile getirdi.

Elysee hesaplarına darbe

Ancak bu karar Sarkozy’nin siyasi hesaplarına büyük darbe indirdi. Sarkozy, 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı için yeniden yola çıkmış, önce partisinin ön seçimini kazanmayı, ardından da 2017 seçimlerinde yeniden cumhurbaşkanı olmayı hayal ediyordu. Geçtiğimiz hafta partisi Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) adını “Cumhuriyetçiler” diye değiştiren Sarkozy’nin planları bu karar ile tümüyle alt üst oldu. Partisinin başına yeniden geçtiğinden bu yana girdiği seçimleri kazanan ve anketlerde “sağın en iyi adayı” olarak ortaya çıkan Sarkozy hakkında bu dosyadan dava açılırsa, cumhurbaşkanlığı adaylığı tehlikeye girecek.

Kaddafi dosyası yaktı

Fransa’nın Libya’ya düzenlediği askeri operasyonun ardından Libya lideri Muammer Kaddafi ve oğlu Sarkozy’ye 2007 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milyonlarca Euro seçim yardımı yaptıklarını iddia etmiş, daha sonra bu iddia Kaddafi’nin özel kalemi ve bürokratları tarafından da dile getirilmişti. Fransız medyasında konuya ilişkin yayınlanan belgeler üzerine soruşturma hakimleri Sarkozy hakkında inceleme başlatmış, 2013 yılında Sarkozy ve avukatı Herzog’u dinlemeye almıştı. Telefon görüşmelerinde ise Sarkozy’nin hakkındaki dosyaların içeriğini sızdırmak için Herzog aracılığıyla Yargıtay hakimi Azibert ile temasa geçtikleri ortaya çıkmıştı. Sarkozy, soruşturmayla ilgili sabah erken saatlerden, gece yarısına kadar ifade vermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG