Erişilebilirlik

Sarkozy Siyasete Geri Döndü


Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy partisinin genel merkezinden ayrılırken
Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy partisinin genel merkezinden ayrılırken

Gözlemcilerin seçim başarısını bir zafer olarak görmedikleri eski Fransa Cumhurbaşkanı kampanyası sırasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine karşı olduğunu tekrarladı

Fransa’da 2012’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra siyasetten çekilen eski cumhurbaşmanı Nicolas Sarkozy, siyasete kesin dönüş yaptı. Partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ‘nin hafta sonu yapılan Genel Kurulu’nda, oyların yüzde 64.5’ini alan Sarkozy, yeniden, 10 yıl önce yüzde 85 oyla seçildiği partinin başına gelmeyi başardı. Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye ile ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

Partide birbiri ardına patlayan yolsuzluk skandalları üzerine UMP Genel Başkanı Jean François Cope’nin istifasının ardından geçici bir yönetime devredilen ve erken Genel Kurul kararı alınan UMP’nin yeni patronu Nicolas Sarkozy oldu. Genel Kurul’da Sarkozy’nin karşısına iki eski bakan Bruno Le Maire ve Herve Mariton rakip olarak çıktı. Bilgisayar ortamında yapılan elektronik oylamaya 268 bin parti üyesinin 155 bini katıldı.

Cuma akşamı saat 20.00’de başlayan oy kullanma işlemi Cumartesi akşamı 20.00’ye kadar sürdü. Cumartesi sabahı oylama işlemine korsan saldırı yapıldığı farkedilince parti yönetimi tarafından suç duyurusuna bulunuldu ancak oylamaya da devam edildi. Oylama sonunda, eski UMP Genel Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, oyların yüzde 64.5’ini alarak parti genel başkanlığını açık arayla kazandı.

Ancak Sarkozy’nin seçim başarısının bir “zafer” olarak görülemeyeceğini belirten politik gözlemciler, liderlik kavgasıyla bölünen UMP’yi yönetebilmesi için oy desteğinin yüzde 70’in altına düşmemesi gerektiğini belirtmişti.

Bruno Le Maire’in zaferi

Sarkozy’nin kazanacağını bilmesine rağmen kampanyasına devam eden, de Gaull’cü merkez sağı savunan Tarım eski Bakanı Bruno Le Maire, önemli bir skor elde ederek, oyların yüzde 29’unu aldı. Partinin geleneksel değerlerini savunan muhafazakar aday Herve Mariton da yüzde 6 oranında oy almayı başardı.

Sarkozy 2004 yılında ilk kez UMP liderliğine seçildiğinde yüzde 85 oy desteği almıştı. Yeniden girdiği yarışta bu oy oranının 20 puan gerisine düşmesi Sarkozy’nin “bir zafere imza atmadığını”, seçimlerin asıl kazananının Bruno le Maire olduğu yorumlarına yol açtı.

Birlik turlarına başlıyor

UMP Genel Başkanlığı’nı Elysee’ye yeniden seçilebilmek için bir etap olarak gören Nicolas Sarkozy’yi, liderlik yarışıyla parçalanan partiyi yeniden birleştirmek gibi zorlu bir görev bekliyor. Sarkozy, bütün eğilimleri göz önüne alan dengeli bir parti yönetimi kurabilmek için Pazartesi gününden itibaren partideki bütün akımların liderleri ile görüşmeye başlayacak.

Parti içinde yaşanan ayrılıklara son vermek ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine tek vücut girmek için kolları sıvayacak olan eski Cumhurbaşkanı, parti içi dengeleri yansıtan geniş bir yöneim kurmaya çalışacak.

Türkiye karşıtlığına devam

İlk kez 2007’de cumhurbaşkanı seçildikten sonra, 5 görüşme faslını dondurarak Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakerelerini tıkayan Sarkozy, genel başkanlık yarışında yürüttüğü kampanya boyunca gerçekleştirdiği mitinglerde yeniden Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu yineledi.

“Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasına ilişkin” inkar yasası nedeniyle Türkiye ile ilişkilerini köprüleri atma noktasına getiren Sarkozy’nin girişimini, Fransız Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı frenlemişti.

Sarkozy, “değiştim” diyerek yeniden siyaset sahnesine dönse de, Cuma günü gerçekleştirdiği son mitinginde AB politikalarını açıklarken yeniden “Türkiye’nin AB içinde yeri yoktur” görüşünü tekrar etti.

Türkiye’nin adaylığının ötesinde, Fransa’nın da Euro bölgesinden çıkmasına kadar AB ile ilgili radikal fikirleri savunan aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen ile yarışmaya hazırlanan Sarkozy’nin, Türkiye ile ilgili söyleminin de sertleşmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG