Erişilebilirlik

Sarkozy’ye Muhalefetten Tarihi Darbe


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy (sağda) Göçmenlik Bakanı Brice Hortefeux'la konuşurken
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy (sağda) Göçmenlik Bakanı Brice Hortefeux'la konuşurken

Fransa’da Senato’da çoğunluk ilk kez sola geçti

Birbiri ardına yolsuzluk haberleri ile zayıflayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün yapılan Senato seçimlerinde büyük darbe aldı. Beşinci Cumhuriyet tarihinde ilk kez Senato’da çoğunluk sol muhalefete geçti. Sol blok, 348 senatörden 175’ini kazanarak salt çoğunluğu elde etti.

Fransa’da dün iki turlu olarak yapılan seçimlerde, belediye başkanları ve teknokratlardan oluşan 71 bin 890 seçmen, 348 sandalyeli Senato’nun 170’ini yenilemek üzere sandığa gitti. Dün gece açıklanan kesin olmayan sonuçlara göre, Sol grup, 24 yeni senatörlük kazanarak Senato aritmetiğinde öne geçti. Seçimlerin en büyük sürprizi, Senato’da temsilcisi olmayan ve 10 sandalye kazanan Yeşiller’den geldi. Sonuçlara göre, PS 127, Komünistler 21, Yeşiller 10, Radikal sol 17 olmak üzere sol blok 175, UMP 144, merkez sağ ise 26 senatör çıkardı. Böylece Sol grup 11,75, sağ grup ise 170 sandalyeye sahip oldu.

Sarkozy, seçimde çoğunluğu kaybetti. Paris’te liste kavgası yaşanması üzerine alternatif liste çıkaran Sarkozy’nin eski danışmanı Pierre Charon da kazandı. Sarkozy, kendi kalesi Hautes-de-Seine’de sadece 2 sandalye koruyabildi.

2012 baharında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi prova niteliğindeki son sandık sınavı olduğu için sonuçları önemli etki yapan Senato serçimleri, yeniden cumhurbaşkanı adayı olmaya hazırlanan Sarkozy ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği Partisi UMP’yi zayıflattı.

Sandıktan tarihi zaferle çıkan ana muhalefet Sosyalist Parti Başkan Vekili Harlem Desir, « Beşinci Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşanıyor. Sonuçlar Sarkozy’ye büyük bir tokattır » dedi. Senato’da bugünden itibaren Senato başkanlığı seçimleri yarışı başşlayacak. Yarış, seçimleri kaybetse de yeniden aday olan mevcut Senato başkanı Gerard Larcher ile favori aday PS’li Senato Grup Başkanı Jean Pierre Bel arasında geçecek.

XS
SM
MD
LG