Erişilebilirlik

Sarkozy Japonya'yı Ziyaret Etti


Sarkozy Japonya'yı Ziyaret Etti
Sarkozy Japonya'yı Ziyaret Etti

Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, nükleer elektrik santrallerinin güvenliği konusunda uluslararası standartlar oluşturulmasını istedi.

Yirmiler Grubu kapsamında Çin’de düzenlenen bir konferansa katılan Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, ülkesine dönmeden önce Japonya’ya uğradı. Ziyaretin amacı, 11 Mart’taki deprem ve sunamiden sonra radyasyon tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Japon halkına dayanışma mesajı vermekti. Tokyo’da Başbakan Naoto Kan ile görüşen Sarkozy, ayrıca binlerce kişinin öldüğü iki doğal felaketten sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk yabancı lider oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, dünyayı büyük bir köye benzetti, Japonya’nın Fukuşima nükleer santralinden radyasyon sızıntısının herkesi etkileyebileceğini söyledi. Şu anda nükleer elektrik santrallerin güvenliği konusunda uluslar arası kurallar bulunmadığına dikkati çeken Sarkozy “Bu boşluğun en kısa zamanda doldurulması şart” dedi.

Sarkozy, Başbakan Naoto Kan’ın destek ve işbirliğiyle Yirmiler Grubu’nun nükleer yetkililerini Paris’ta bir araya getirmek istediğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı konunun, daha sonra, BM’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Haziran ayındaki zirvesinde ele alınmasını ve yıl sonuna kadar yeni güvenlik standartları oluşturulmasını istiyor.

Japonya Başbakanı ise yardım önerisi için Fransa’ya teşekkür etti ve hükümeti için şu an en önemli işin Fukuşima’daki krize çözüm yolu bulmak olduğunu söyledi.

Başbakan krizin biraz kontrol altına alındığını, ancak kazanın boyutunun giderek neden büyüdüğünün hala belirlenemediğini kaydetti. Başbakan Kan, diğer santrallerde yeni güvenlik önlemleri alınabilmesi için bunun muhakkak belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Paris hükümeti Fukuşima’daki krizin giderilmesine yardımcı olmaları için Japonya’ya 20 teknik uzman daha gönderdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta nükleer santrallerin yerel, ulusal ve uluslararası stres testinden geçirilmesini istedi. Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeden sadece 14’ünde nükleer elektik santrali bulunmasına rağmen; 1985 yılında Çernobil örneğinde olduğu gibi, birinde meydana gelebilecek kazanın tüm Avrupa’yı etkilemesi mümkün. Berlin hükümeti Japonya’daki deprem ve sunamiden sonra en eski yedi nükleer elektrik santralini güvenlik kontrolünden geçirmek için kapatmış ve operasyon sürelerini uzatma planını askıya almıştı.

Şu anda 58’i Fransa, 32’si Rusya Federasyonu, 19’u İngiltere, 17’si Almanya, 15’i Ukrayna, 10’u İsveç, 8’i İspanya, 6’sı Çek Cumhuriyeti ve 5’i İsviçre’de olmak üzere Avrupa’da toplam 195 nükleer elektrik santrali bulunuyor.

En çok nükleer santrale sahip olan Fransa, elektrik ihtiyacının yüzde 75’ini nükleer enerjiden sağlıyor. Konuşmasında buna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Sarkozy, Fukuşima’daki kaza nedeniyle bütün nükleer santrallerin kapatılmasını isteyenlere gerçekçi olmaları çağrısında bulundu.

Sarkozy, herkesin atmosfere karbondioksit salımını azaltmak istediğini ancak seçeneklerin sınırlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, nükleer enerjiye alternatif olmadığını, dolayısıyla konunun nükleer santrallerin kapatılıp kapatılmaması değil nasıl daha güvenli hale getirilmesi olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan Fukuşima santralinin çevresindeki sularda radyasyon miktarının normalin 4,385 kat üstünde olduğu belirlendi. Tesis çevresinde balık tutulmasını yasaklayan Tokyo hükümeti, tahliye edilen bölge dışındaki radyasyon seviyesinin sağlığı tehdit edecek miktarda olmadığını savunuyor.

Resmi rakamlara göre şu anda deprem ve sunamide ölenlerin sayısı 11,400. 16,500 kişi ise hala kayıp. Japon Kyodo haber ajansı, tahliye edilen bölgede yaklaşık 1,000 cesedin radyasyon bulaştığı için toplanamadığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG