Erişilebilirlik

Sarkozy İçin Ağır Yolsuzluk Soruşturması


 Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy polis aracında ifade vermeye götürülürken
Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy polis aracında ifade vermeye götürülürken

PARİS- Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında “nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “ağır yolsuzluk” iddiasıyla adli soruşturma açıldı. Dün gözaltına alınan Sarkozy, soruşturma hakimlerine 15 saat ifade verdikten sonra hakim karşısına çıkarıldı. Paris Adliyesi hakimleri, iddiaları yerinde bularak Sarkozy hakkında adli soruşturma açılmasına karar verdiler. Sarkozy 10 yıla kadar hapis ve 10 yıl siyasetten men riski ile karşı karşıya.

Hakkındaki yolsuzluk dosyalarına bağlı olarak açılan adli soruşturma sayısı 6’ya çıkan Sarkozy’nin siyasete dönüş ihtimali giderek sona eriyor. Dün sabah saatlerinde Fransa Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir eski cumhurbaşkanı polis tarafından göz altına alındı. Sarkozy’nin, suçu cumhurbaşkanlığı döneminden sonra işlediği gerekçesiyle ‘eski cumhurbaşkanı’ değil, ‘sıradan vatandaş’ prosedürü uygulayan mali şube polisleri dün sabah Sarkozy’yi göz altına aldı. Polis bir gün önce de Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile bilgi sızdırdığı iddia edilen 2 yüksek savcıyı da göz altına aldı.

15 saatlik sorgu maratonu

Mali Şube’de 15 saat ifade veren Sarkozy, hakkındaki L’Oreal skandalı soruşturmasında, “nüfuzunu kullanarak, üst düzey hakimlerden dosyanın içeriğiyle ilgili bilgi sızdırdığı iddiaları” hakkında 15 saat sorgulandı. Sabah 08.00’den dün gece 23.30’a kadar soruşturma hakimlerine ifade veren Sarkozy, gece 23.30’da hakim karşısına çıkarıldı. Sarkozy hakkında 18 saat süren soruşturma maratonunun ardından soruşturma açılması kararlaştırıldı.

Kaddafi dosyasından tuzağa düştü

2013 yılında savcılar, 2008 yılında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’den milyonlarca euro seçim yardımı aldığı öne sürülen Sarkozy’nin telefonlarını dinlemeye almıştı. Ancak telefonda aşırı dikkatli olmasından şüphelenerek avukatı için de dinleme kararı çıkarttılar. Sonunda eski cumhurbaşkanının polis ve savcıların dinlemesinden kaçabilmek için Paul Bismuth adına kayıtlı bir cep telefonu daha olduğunu tespit ettiler. Telefonla avukatı Thierry Herzog ile konuşan eski cumhurbaşkanının L’Oreal soruşturması kapsamında polis ve savcılardan bilgi sızdırmaya çalıştığı şüphesi doğdu. İddiaya göre Sarkozy, soruşturma dosyalarıyla ilgili bilgi karşılığında savcı Gilbert Azibert’e Monaco Yargıtay’ı için terfi vaat ediyordu. L’Oreal soruşturmasında ise Sarkozy’nin şirketin yaşlı sahibesi Lilian Bettancourt’tan zarf içinde yüklü bir şekilde yasadışı bağış alıp almadığı araştırılıyordu. Dünkü sorgulama sonrası hâkimler, Sarkozy’nin suça teşebbüs ettiğine hüküm getirirse soruşturma açılmasına karar verecek.

UMP ikiye bölündü

Sarkozy’nin geri dönüşünü bekleyen partisi ise ikiye bölündü. Sarkozy’nin seçim kampanyasının şaibeli faturaları skandalı nedeniyle UMP Genel Başkanı Jean François Cope istifa etmiş, yerine Başbakanlık yapan partinin 3 eski ağır topu Alain Juppe, François Fillon ve Jean Pierre Rafarin yönetime el koymuştu. Üstüne bir de bu soruşturma eklenince, UMP ikiye bölündü. Brice Hortefeux, Nadine Morano gibi Sarkozy yanlısı partililer “sanığın masumiyeti” ilkesini hatırlatarak, “Bu hukukun yanlı olduğunu gösteren, politik bir olaydır. Amaç Sarkozy’nin siyasete dönmesini engellemek. Ama bu Sarkozy’nin yaz sonunda siyasete dönüş kararını değiştirmeyecek” diyor. Ancak bütün bu yolsuzluk iddialarından rahatsız olan ve 2017’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayı planlayan Alain Juppe, Bruno Le Maire gibi isimler ise bir an evvel yargının görevini yaparak davayı sonuçlandırmasını beklediklerini açıkladılar.

10 yıl siyasetten men riski

Sarkozy, bu soruşturma sonunda suçlu bulunursa 5 ila 10 yıl hapis cezası ve 10 yıla kadar ‘siyasetten men’ riskiyle karşı karşıya. Sarkozy sanığın masumiyeti ilkesinden yararlanarak ısrarla partisinin başına dönebilir. Ancak hakkındaki 6 ayrı soruşturma dosyasıyla bunu yapması artık çok zor. Özellikle 2012 seçim kampanyasında, şahsi kampanya masraflarını partisine fatura ettiği Bygmalion skandalından ciddi anlamda zan altına giren Sarkozy’nin bu dosyalardan aklanmadan siyasete dönmesi hayli zor olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG