Erişilebilirlik

Sarkozy, Başbakanını Değiştirmedi


Sarkozy, Başbakanını Değiştirmedi
Sarkozy, Başbakanını Değiştirmedi

Başbakan François Fillon’a üçüncü kez hükümet kurma görevi veren Sarkozy, açılım politikalarına son vererek, kendi ekibinin çoğunlukta olduğu partizan bir hükümet kurdu

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, istifasını kabul ettiği Başbakan Francois Fillon’u birkaç saat sonra yeniden göreve atadı.

Sarkozy’nin bürosundan yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanı, Başbakan’dan yeni bir hükümet kurmasını istemiştir,” denildi.

Hükümetin istifası, Sarkozy’e kabinesinde değişiklik yapma fırsatı verdi. Fransa Cumhurbaşkanı’nın bir süredir kabinede değişiklik yapması bekleniyordu.

Sarkozy, Haziran’da yeni emeklilik yasasının parlamentoda onaylanmasından sonra kabineyi değiştirmek istediğini açıklamıştı. Bu değişiklik, Sarkozy’nin 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlık planının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Asgari emeklilik yaşını 60’dan 62’ye, tam emeklilik yaşını ise 65’den 67’e çıkaran yasa Fransa’da haftalarca süren protesto gösterileri ve grevlere yol açmıştı.

Başbakan François Fillon’a üçüncü kez hükümet kurma görevi veren Sarkozy, açılım politikalarına son vererek, kendi ekibinin çoğunlukta olduğu partizan bir hükümet kurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012’deki cumhurbaşkanlığı yarışına hazırlanmak için kendisine yakın sadık isimlerden ‘tam bir seçim hükümeti’ kurdu. Başbakan François Fillon’u yeniden göreve getiren Sarkozy, önceki kabinede sorun yaratan tüm bakanları kabine dışı bıraktı. Yeni bakanların ismini Elysee Sarayı Genel Sekreteri Claude Gueant açıkladı.

Sarkozy 37 olan bakan sayısını 30’a indirdi, 14 bakan hükümetten ayrıldı. Yapılan önemli değişikliklerden birisi ülkeyi bölen milli kimlik bakanlığının kaldırılması oldu. Sola açılım adı altında kabineye aldığı bakanların görevine son verilmesi de diğer önemli yenilik oldu. Üçüncü önemli değişiklik ise adı L’Oreal skandalına karışan ancak Sarkozy’nin emeklilik reformu geçene kadar hükümette tuttuğu Çalışma Bakanı Eric Woerth’ün hükümet dışında kalması oldu. Kabinede Türkiye yanlısı olarak bilinen iki bakandan Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in bakanlığı son bulurken, Türkiye’ya yakın bir başka isim AB’den sorumlu Devlet Bakanı Pierre Lellouche da dış ticaretten sorumlu bakanlığa kaydırıldı. Fransa’da ilk kez bir çift de aynı kabinede yer aldı. Dışişleri Bakanlığı’na getirilen bakan Michelle Alliot Marie’nin eşi Patrick Ollier de Parlamento ilişkilerden sorumlu bakan oldu.

Chirac ekibinden sağın ağır toplarından eski Başbakan Alain Juppe, Savunma Bakanı olarak hükümetin ikinci ismi oldu. Adalet Bakanı Michel Alliot Marie, hükümetin üçüncü önemli Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. Sıralamada Başbakan’dan sonra dördüncü makam olan Çevre Bakanlığı’na ise genç kadın bakan Nathalie Kosciusko-Morizet getirildi.

Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, Eğitim Bakanı Luc Chatel, Bütçe Bakanı François Baroin, Kültür Bakanı Frederic Mitterand, Yüksek Öğrenim bakanı Valerie Pecresse ve Tarım Bakanı Bruno le Maire bakanlıklarını korudu. Daha önce hükümette olan Roselyne Bachelot, Chantal Juano, Eric Besson, Nadine Morano, Pierre Lellouche ve Laurent Wauquiez’nin görev aanları değişti ama hükümette kalmayı başardı.

İktidar Partisi UMP Genel Başkanı Xavier Bertrand Çalışma Bakanlığına getirilirken, Bertrand’dan boşalan koltuğa ise Sarkozy’ye rakip olmaya hazırlanan UMP Meclis Grup Başkanı Jean François Cope geldi.

Hükümetteki görevi sona eren önemli isimler arasında ise Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Çevre Bakanı Jean Louis Barloo, adı L’oreal yolsuzluğuna karışan Çalışma Bakanı Eric Woerth, sol kanattan kabineye giren Fadela Amara, Afrika kökenli kadın bakan Rama Yade ve Ermeni asıllı bakan Patrick Deveciyan yer aldı.

Sarkozy’nin Başbakanı bile değiştirmesi beklenirken, hükümetin neredeyse tamamını kendi ekibinden seçmesi muhalefet tarafından tepkiyle karşılandı. Ana muhalefet Sosyalist Parti Genel Başkanı Martine Aubry 6 aydır süren köklü değişiklik beklentilerinin boşa çıktığını söyledi.

Aubry bir süredir halkın sokağa döküldüğünü ve hükümetten politikalarını değiştirmesini istediğini belirterek, yeni hükümetle Sarkozy’nini halkın sesine kulak vermediğini, yalnızca 2012’deki Cumhurbaşkanlığı seçimini hedeflediğini belirtti. Martine Aubry, gerçek hükümet değişikliğinin 2012’de sandıkta yapılacağını söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG