Erişilebilirlik

Sarkozy ve Merkel: 'Yunanistan'a Yardıma Hazırız'


Sarkozy ve Merkel: 'Yunanistan'a Yardıma Hazırız'
Sarkozy ve Merkel: 'Yunanistan'a Yardıma Hazırız'

23-24 Haziran tarihlerinde yapılacak olan AB zirvesinde ağırlık Yunanistan’daki ekonomik krizde olacak. Zirvesi öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Merkel-Sarkozy görüşmesinde, Yunanistan'a yapılacak yardımlar konusunda Almanya ve Fransa’nın tutumları, yeni IMF başkanının kim olacağı ve Suriye’deki gelişmeler gündemi belirledi. Aylardır AB’nin en önemli sorunu olan Yunanistan’ın borç krizinden nasıl çıkabileceği konusunda Merkel’in, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Avrupa Merkez Bankası ECB Başkanı Jean-Claude Trichet’e kıyasla başka bir çizgi izlediği ve Yunanistan için hazırlanan ikinci kurtarma paketine özel yatırımcıların da katkı sağlaması konusundaki ısrarı biliniyordu. Merkel, bu kapsamda elinde Yunan tahvili olanlara yedi yıllık bono verilmesini ve Yunanistan’ın bazı borçlarının vadesinin uzatılmasını tercih ediyor, Sarkozy ise bunun finans çevrelerinde Yunanistan’ın iflası olarak yorumlanacağı görüşünü savunuyordu.

Berlin’deki buluşma ise ikili arasındaki görüş farklılıklarının ortadan kalktığını, daha doğrusu Sarkozy’nin Merkel’i ikna etmeyi başardığını gösterdi. Zirve sonrasında basına açıklama yapan Merkel, pürüzlerin giderildiğini ve Fransa Cumhurbaşkanı ile Yunanistan’a yardım konusunda tam bir fikir birliği içinde olduklarını duyurdu. Buna göre Sarkozy’de Yunanistan’a yardım paketine özel sektörün de dahil edilmesine ve özellikle Yunan tahviline sahip yatırımcıların devreye girmesine yeşil ışık yaktı. Merkel Yunanistan konusundaki tıkanıklığın aşılmasının Euro bölgesinin geleceği açısından da çok önemli olduğunu savundu. Uzlaşıyı ‘büyük bir adım’ olarak niteleyen Sarkozy, Yunanistan’a yardım konusunda kaybedecek vakit olmadığını açıkladı. Tahvil alımının gönüllü olması ve Avrupa Merkez Bankası’nın da bu plana onay vermesi konularında hem fikir olduklarını bildiren Sarkozy, Fransa ve Almanya’nın Yunanistan’ın başta ekonomik reformlar ve özelleştirmeler olmak üzere kendi sorumluluklarını yerine getirmesini beklediklerini de söyledi. Berlin’deki siyasi gözlemciler iki liderin geldiği noktanın, Yunanistan´ı iflastan kurtaracak bir uzlaşma olduğunu, yardım paketi konusundaki düğümü çözebileceğini ve ülkenin önümüzdeki sonbahar aylarına kadar rahatlamasını sağlayacağını savunuyorlar.

Bu arada Merkel’in Uluslararası Para Fonu IMF başkanlığı için adaylığını açıklayan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'a bir kez daha destek verdiği de bildirildi. Öte yandan Sarkozy ve Merkel, Suriye’deki isyan ve mültecilerin durumunu da konuştu. Suriye’de halka karşı şiddet uygulanmasını kabul edilemez olarak niteleyen liderler, şiddetin kınanması ve Suriye hükümeti üzerindeki baskının artması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir karar tasarısı çıkartmasını istediklerini ve bu bağlamda Rusya’nın da ikna edilmesi için çabalayacaklarını açıkladılar. Rusya’nın karar tasarısını veto etmesi bekleniyor.

Bu arada Başbakan Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde de konuyu ele aldıkların ve Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelerden çok yakından etkilenen bir ülke olduğunu da söyledi. Angela Merkel genel seçimdeki başarısından dolayı AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı geçen Çarşamba günü telefonla arayarak kutlamıştı.


XS
SM
MD
LG