Erişilebilirlik

Sarkisyan’dan Brüksel’de Sert Mesajlar


Brüksel’de temaslarda bulunan Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın mesajlarının önemli bir bölümünü Dağlık Karabağ sorunu oluşturdu. Sarkisyan’ın bu konudaki tonu ise Ankara’yı suçlar nitelikteydi. Ermenistan Devlet Başkanı özellikle NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’le yaptığı görüşmede oldukça sert bir söylem benimsedi.

Görüşmede, Rasmussen’e Ermenistan’ın Ankara’nın Yukarı Karabağ sorununun çözümüne müdahil olmasına asla izin vermeyeceğini aktardığını ifade eden Sarkisyan, Türkiye’yi "ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinin tamamen başarısız olması için her gün çaba göstermekle" suçladı.

Ermeni gazetecilerin ısrarlı sorularıyla karşılaşan Rasmussen ise İttifak’ın bu sorundaki rolü konusunda dikkatli bir söylem benimsedi. Rasmussen, NATO’nun Yukarı Karabağ konusunda rol arayışı içinde olmadığını söyledi ve bölgedeki olası bir ısınmada NATO’nun silahlı müdahalesinin beklenmemesi gerektiği mesajını verdi.

Sarkisyan, NATO’daki basın toplantısında Azerbaycan’a gözdağı vermeyi de ihmal etmedi. Ermeni ordusunun savaş meydanlarında doğduğunu ve zafer odaklı olduğunu vurgulayan Sarkisyan, kendilerinden 10 kat daha büyük olan ülkelerin sahip olmayı hayal ettiği donanıma sahip olduklarını vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yla yaptığı görüşme sonrasında da Sarkisyan’ın hedefinde Türkiye vardı. Ermeni lider, Türkiye’nin Azerbaycan’a yardım etmediğini tam aksine soruna müdahil olmaya çalışarak Azerbaycan’ın bölgede olumlu rol oynama yeteneğini zayıflattığını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise Türkiye ve Ermenistan’ın ilişkilerini normalleştirme sürecini güçlü bir şekilde desteklediklerini belirterek, iki ülkenin imzaladıkları tarihi protokollerin ardından onay sürecinde kaybettikleri ivmeyi yeniden yakalamalarını istedi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG