Erişilebilirlik

Suudi Arabistan'a Tank Satışı Almanya'yı Karıştırdı


Suudi Arabistan'a Tank Satışı Almanya'yı Karıştırdı
Suudi Arabistan'a Tank Satışı Almanya'yı Karıştırdı

Almanya’nın Suudi Arabistan’a 200 adet Leopard model tank satmayı planladığı yönünde çıkan haberler Federal Alman Parlamentosu Reichstag’da özel bir oturumun konusu oldu. Muhalefet partilerinin dilekçesiyle yaz tatilini keserek toplanan parlamentoda konuyla ilgili sert tartışmalar yaşandı.

Sosyal Demokrat SPD, Yeşiller ve Sol Parti temsilcileri, insan haklarını ayaklar altına almakla suçladıkları Suudi Arabistan’a tank satışının durdurulmasını ve hükümetin de bu konuda şimdiye dek yapılan tüm görüşmeleri kamuoyuna açıklamasını talep etti.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel Başbakan Angela Merkel’in yasaları ve Almanya’nın temel prensiplerini çiğnediğini ve dış politikalarının da iflas ettiğini söyledi ve seçimlerin zamanından önce yapılabileceğine işaret etti.

Yeşiller Parlamento Grup Başkanı Jürgen Trittin, Alman hükümetinin insan haklarını hiçe sayan, demokrasi hareketini ezen despot bir ülkenin yanında yer aldığını savunurken; Sol Parti Grup Başkanı Gysi, tank satışı kararının Merkel hükümetinin tarihten ders almadığını ispatladığını söyledi. Hükümet yetkilileri ise meselenin gizli bir oturumda karara bağlandığını belirtti ve ‘devlet sırrı’ olduğunu öne sürerek açıklama yapmadı.

Almanya’da silah ihracatı normal şartlarda çok sıkı kurallar altında yapılıyor. Örneğin savaş halindeki veya insan haklarının çiğnendiği ülkelere silah satışı neredeyse imkânsız. İnsan hakları konusunda sık sık eleştirilen Suudi Arabistan’a tank satışını Federal Güvenlik Komisyonu’nun onayladığı bildirilmişti. Komisyonun, kararı, Başbakan Merkel’in başkanlığında yaptığı gizli oturumda aldığı öğrenildi. Alman medyasına yansıyan haberlere göre, Alman Savunma Bakanlığı 27 Haziran’da yapılan gizli oturum öncesinde ABD ve İsrailli yetkilileri planlanan tank satışı konusunda bilgilendirdi ve çekinceleri olmadığını öğrendi. Almanya bundan önceki yıllarda başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı Arap ülkelerine İsrail’in güvenliğini neden göstererek silah satmamıştı.

Silah satışı konusu geçmişte Almanya ile Türkiye arasında da gerilime yol açtı. Almanya 1990’lı yılların başında ‘insan hakları ihlali yaşandığı’ ve Alman silahlarının PKK’ya karşı kullanıldığı gerekçesiyle Türkiye’ye silah ambargosu uyguladı. 2005’de de 300 milyon Euro bedelindeki ‘Leopard’ tankı satışı tankların Güneydoğu Anadolu’da kullanılmaması şartı ile gerçekleşti.

Öte yandan Alman medyası Suudi Arabistan kaynaklarının Almanya’dan tank alımını dolaylı olarak doğruladığını bildiriyor. Buna göre Suudi bir yetkili bu yıl içinde 93 milyar Euroluk silah satın almayı planladıklarını, Leopard tanklarının da bu program çerçevesinde alındığını açıkladı. Suudi Arabistan geçen yıl da ABD’den 60 milyar dolarlık savaş uçağı almıştı.

XS
SM
MD
LG