Erişilebilirlik

Santorum'un Büyük Zaferi


Santorum'un Büyük Zaferi
Santorum'un Büyük Zaferi

Colorado, Minnesota ve Missouri eyaletlerinde birinci gelen Rick Santorum’un zaferi sürpriz oldu

Cumhuriyetçi Parti başkan adayının belirlenmesi için dün gece yapılan üç önseçimi eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum kazandı. Colorado, Minnesota ve Missouri eyaletlerinde birinci gelen Santorum’un zaferi sürpriz oldu. Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen adayı olan eski Massachusetts valisi Mitt Romney ise ağır bir yenilgi aldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Santorum Colorado eyaletinde oyların yüzde 40'ını; Minnesota eyaletinde oyların yüzde 45’ini; Missouri eyaletinde de oyların yüzde 55’ini kazanarak önemli bir başarıya imza attı.

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için yapılan ilk önseçimi de kazanan Santorum, dün geceki zaferiyle birlikte konumunu güçlendirdi.

Önseçimlerden önce yapılan kamuoyu yoklamaları Santorum’un Minnesota eyaletinde önde gittiğini gösterirken Colorado zaferi sürpriz oldu. Missouri eyaletinde dün gece yapılan oylamanın bağlayıcı niteliği bulunmuyor; resmi önseçim ileri bir tarihte yapılacak.

Santorum’un zaferine rağmen Romney yine de partinin müstakbel adayı olarak görülüyor. Şu ana kadar üç eyalet kazanmış olan Romney delege sayısı açsından da önde gidiyor. Ancak Santorum’un, bundan sonra hem maddi hem siyasi bakımdan daha fazla destek bulması bekleniyor.

Gözlemciler Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde bu kadar farklı sonuçlar alınmasının bu sürecin daha da uzayacağına işaret ettiğini düşünüyor.

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayları Amerika’nın 50 eyaletinde yapılacak önseçim sonuçlarına göre partinin başkan adaylığını kazanmaya çalışıyor. Yazın yapılacak Cumhuriyetçi Parti kurultayında resmen seçilecek olan aday Kasım ayındaki genel seçimde Başkan Barack Obama’nın karşısına çıkacak.

XS
SM
MD
LG