Erişilebilirlik

ABD'de Kasırgadan Hasar Gören Araçlar Diğer Ülkelere Satılıyor


Sandy Kasırgasından Zarar Gören Araçların Geleceği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Sandy kasırgasının hasar verdiği araçların, bu gerçeği bilmeyen alıcılara satılıyor olması Amerika’da eleştirilere yol açtı

Sandy kasırgasının büyük zarar verdiği New York ve New Jersey son olarak da kar fırtınasına yakalandı. Üstelik daha Sandy kasırgasının yarattığı sorunlar çözülmemişken… Bu sorunlardan biri de, kasırganın zarar verdiği 30,000 kadar aracın, yeni bir çevre felaketine yol açmadan nasıl elden çıkarılacağı konusu.

Bu güzel kış manzarası, New York’taki Long Island’ın sadece yaz aylarında zaman geçirilen bir bölge olmadığını gösteriyor.

Long Island’ın doğu kıyısında bulunan bu terkedilmiş havaalanı, süper kasırga Sandy’nin zarar verdiği 20,000 kadar araçla dolu.

Buradaki ve diğer boş alanlara çekilmiş binlerce araç, her gün Sandy’nin vurduğu bölgelerden taşınıyor. Hurdacılar gelip alıncaya kadar da haftalar, hatta aylarca burada bekletiliyor. Bu firmalar zarar görmüş araçları internet üzerinden farklı ülkelerdeki alıcılara satıyorlar.

Atlantik Okyanusu’nun yollara savurduğu bu araçlar sürüklenerek binalara ve diğer araçlara çarpmışlar. Bu nedenle de sigorta şirketleri tarafından hurdaya çıkarılmış.

Richard Amper, “Long Island Pine Barrens Cemiyeti” isimli bir çevre örgütünün direktörü. Örgüt, bu hurda araçlardan toprağa sızabilecek benzin, yağ ve diğer kimyasal maddelerin Long Island’ın içme suyunu tehdit ettiği görüşünde: "Bu suyun kalitesi üç milyon insanın sağlığını etkiliyor. Başka bölgelerden su alma imkanları yok. Burada zemine sızan her şey doğrudan sularına karışıyor. Bu önlenmeli."

Riverhead kasabası, kasırgadan zarar gören araçları bir yıl boyunca depolamak için 2,7 milyon dolarlık sözleşme imzalamış. Kasaba müfettişi Sean Walter bir aracın sular altında kalmış olmasının kent suyunu kirleteceği anlamına gelmediğini söylüyor: "Çevre felaketi iddialarının asılsız olduğuna inanıyoruz. Eğer tarafsız bakarsak, bu araçların ülkenin herhangi bir otoparkında bulunan araçlardan farkı olmadığını görürüz."

Hurda araç ticareti yapan Brian, bu araçların nereye gideceği hakkında şunları söylüyor: "Birçoğu Ortadoğu’ya ve Afrika’nın değişik bölgelerine gidecek. Büyük bir kısmı da Orta Amerika’ya yollanacak."

Sandy’nin hasar verdiği araçların, bu gerçeği bilmeyen alıcılara satılıyor olması Amerika’da endişe yaratıyor. Ülkedeki hukuk firmaları, hasarın nasıl saptanacağı konusunda alıcılara tavsiyede bulunuyor. Teksas’taki bir hurdacı da alıcıya aracın selde hasar gördüğünü baştan söylenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG