Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi Sandy Kasırgası Mağdurlarına Yardımı Onayladı


Dün yeni dönem çalışmalarına başlayan Temsilciler Meclisi, bugün ilk iş olarak Sandy Kasırgası’ndan zarar görenler için 9,7 milyar dolarlık sel sigortası yardımı öngören tasarıyı onayladı.

Temsilciler Meclisi, önceki dönem çalışmalarını tamamlamadan önce mali uçurumu önleyecek karar üzerinde anlaşırken, Sandy kasırgasından etkilenenleri gündemine almamış, bu da ciddi eleştirilere neden olmuştu.

Temsilciler Meclisi üyeleri yardım tasarısını 67'ye karşı 354 oyla kabul etti. Aynı paketin yasalaşması için Senato'dan da geçmesi gerekiyor. Senato oylamasını gelecek hafta Cuma yapacak.

Kasırgadan en fazla etkilenen New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Chris Christie ve New York eyaletinin Cumhuriyetçi Temsilcisi Peter King, kendi partilerini ağır dille eleştirmişti.

Demokratların çoğunlukta olduğu Senato, felaketten etkilenenlere 60 milyar Dolarlık yardım içeren paketi onaylamıştı. Temsilciler Meclisi'nin de 51 milyon dolarlık ek yardım paketini 15 Ocak'ta oylaması bekleniyor.

Ekim ayındaki kasırga, binlerce evi yıkmış, milyarlarca dolarlık hasara yol açmıştı. Kasırgada 125 kişi de hayatını kaybetti.

Yeni dönem çalışmalarına başlayan Kongre’yi Sandy Kasırgası’ndan etkilenenlere yardımdan çok daha tartışmalı konular bekliyor. Bunların başında son mali uçurum paketinde iki ay için ertelenen otomatik harcama kesintileri, borçlanma tavanının yükseltilmesi, göçmenlik reformu, ateşli silahların kontrolü ve bireysel silahlanma gibi konular yer alıyor.

16,4 trilyon dolar düzeyindeki borçlanma tavanı aşıldığında Amerikan hükümeti borç faizlerini ödemede ve devlet dairelerini açık tutmada zorlanabilir.

Başkan Barack Obama, borçlanma tavanını, harcama kesintileri tartışmalarının bir parçası yapmayacağını ve bunun Kongre ile pazarlık konusu olamayacağını söyledi.

Ancak Cumhuriyetçiler de tam aksine, harcama kesintilerini bu konuya bağlamak ve Beyaz Saray’dan ödün almak istiyor.

JP Morgan Chase’in baş ekonomisti James Glassman, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, borçlanma tavanının en az 1 trilyon dolar daha artırılması gerektiğini söyledi.

Obama ikinci dönemine 20 Ocak günü yemin ederek başlayacak. Obama ikinci dönem çalışmalarında önceliği ateşli silahların kontrolü ve göçmenlik reformuna vereceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG