Erişilebilirlik

New York Sandy'den Sonra Turistler İçin Hala Cazip mi?


Sandy Kasırgasından Sonra New York Turistler İçin Hala Cazip mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
Sandy, New York’u şimdiye kadar vuran en şiddetli kasırgalardan biri oldu. Binlerce ev ve işyerini su bastı, Manhattan, Brooklyn, Staten Adası ve Queens bölgelerine uzun süre elektrik verilemedi, metro ve otobüs seferleri yapılamadı. Sandy Kasırgası ayrıca New York’un en büyük gelir kaynaklarından turizmi de olumsuz yönde etkiledi.

New York’a her yıl 50 milyon turist gidiyor. Turistler New York’un sunduğu tüm güzelliklerin tadına varırken, kente 55 milyar dolar gelir sağlıyor.

Ancak kasırga sonrasında birçok turist kaygılıydı.

Bu turist, “Geziyi çok önceden planlamıştık, ilk önce gitmemeyi düşündük ama sonra gitmeye karar verdik,” diyor.

Broadway’deki tiyatro salonlarını en çok turistler dolduruyor. Yıllık bilet satışlarından elde edilen gelir bir milyar dolar.

Kasırga nedeniyle tiyatrolar üç gün boyunca kapalı kaldığında zararın miktarı 8 milyon doları buldu.

Broadway Birliği Başkanı Charlotte St. Martin, Broadway karardığında New York’un da karardığını, perde açmanın çok önemli olduğunu söylüyor: “’Gösteri devam etmeli’ sözü boşuna söylenmiyor. Broadway’de çalışan herkes için gösterinin ne olursa olsun devam etmesi çok önemli. İster tiyatroda yer gösterenler olsun, ister aktörler, ister yapımcılar, herkes ışıklar yandığında hazır olmak istiyor.”

Manhattan Ticaret Odası Başkanı Nancy Plaeger turistlerin ilk önce hayal kırıklığına uğradığını söylüyor: “Hiçbir yer açık değildi, ne alışveriş yapabildiler, ne de turistik mekanları gezebildiler. Birçoğu otel odalarında oturdu ve civardaki restoranlarda yemek yedi. Kapalı olduğu için parklara bile gidemediler.”

Manhattan’ı dolaşan The Circle Line, turistlerin olmazsa olmazlarından biri. Firmanın sözcüsü Jason Hackett araçlarının kasırgadan zarar görmediğini ancak iskeleleri su bastığını söylüyor: “İskelenin iki buçuk metre üzerine kadar çıkan sular, elektrik ve bilgisayar sistemlerine zarar verdi. Tamiratları yapmamız ve misafirlerimiz için tüm hazırlıkları tamamlamamız birkaç gün aldı.”

Açılıştan sonraki ilk gün turist sayısı bin 200’dü.

Turist Gloria, “New York’ta olmak rüya gibi. Kısa süreliğine kabus geçirmiş olsak bile ayağa kalktık. Amerika inanılmaz bir ülke. New York gibisi yok,” diyor.

Turistlerin görmediği bölgelerdeyse binlerce New Yorklu kasırganın etkilerini hala hissediyor. Kış bastırırken birçok kişi hala elektriksiz, kimileriyse evsiz.

Ancak yine de New York’ta hareketlilik devam ediyor. Bir yazarın dediği gibi kaderi daima yükselmek olan New York’u aşağıya çekmek mümkün değil.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG