Erişilebilirlik

Sandy Hayatı Felç Etti


Kasırganın etkili olduğu New York ve New Jersey eyaletlerinde hayat durma noktasında. 7 milyon kişi elektriksiz, metro ve sokaklar sular altında

Amerika’nın doğu yakasında etkili olan Sandy Kasırgası yüzünden en az 15 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Sandy Kasırgası’nın en fazla etkili olduğu New York kentinde metro istasyonları ve Manhattan bölgesi sular altında kaldı. Toplu taşım araçları bugün de çalışmıyor, borsa bugün de kapalı. Yetkililer sular altında kalan metronun yeniden hizmete açılmasının günler sürebileceğini söylüyor. New York’ta çıkan yangında 50 kadar ev kullanılmaz hale geldi, 25 evde halen yangın söndürme çalışmaları sürüyor.

Kasırganın etkili olduğu birçok yerde havaalanları ya kapalı ya da iptal edilmeyen uçuşlar gecikmeli olarak yapılabiliyor.

Başkent Washington’da da federal daireler bugün de kapalı, metro da hala çalışmıyor. Ancak Washington’daki metro yetkilileri yerel saatle öğleden sonra metronun yeniden hizmete açılabileceğini duyurdu.

Kasırga, dün gece New Jersey eyaletinde karaya vurdu.

Kasırga 12 eyaleti etkiliyor

Burada da yaklaşık bin kadar kişinin evlerinin çatısında mahsur kaldığı bildiriliyor.
Kasırga batıya doğru ilerlerken yaklaşık 12 eyalette bir milyonu aşkın kişinin evlerini boşaltması istendi.

Kasırganın mali bilançosunun 20 milyar Dolar’ı bulması bekleniyor. Bu miktarın yalnıza 10 milyar Dolar’ının sigorta kapsamında olduğu tahmin ediliyor.

Sandy Kasırgası, New York’taki Manhattan yakınlarında dalgaların 4 metreyi aşmasına neden oldu. En son 1960 yılında Donna Kasırgası sırasında New York’taki dalga boyu 3 metreyi bulmuştu. Denizin taşması sonucu New York’taki metro istasyonları ve tüneller de sular altında kaldı. Manhattan bölgesi borsanın ve finans dünyasının kalbi sayıldığından New York borsasının sonraki günlerde açık olup-olmayacağı sorusu da gündemde.

New York’ta birçok bölgede hala elektrik yok.

Kıyılarda sel felaketi, dağlarda tipi

Kasırgadan etkilenen yerlerde toplam yedi milyon kişinin elektriksiz olduğu belirtiliyor.
Kasırganın etkisi Güney Carolina’dan Kanada’ya, Batı Virginia’dan Atlas Okyanusu’ndaki Bermuda’ya kadar hissediliyor.

Kuzey kutbundan gelen soğuk hava dalgasıyla çarpışan tropik fırtınadan oluşan Sandy Kasırgası Appalachian Dağları’nda şiddetli kar yağışı ve tipiye neden oldu
New Jersey’deki üç kent 1,5 metre suyun altında. Kurtarma ekipleri de mahsur kalanları kurtarmak için bot kullanıyor.

Bu arada New York’taki bir gökdelenin inşaatında kullanılan dev vinç kasırga yüzünden kırıldı. 90 katlı apartmanın tepesinden sallanan kırık vinç, düşme ihtimali nedeniyle hayati tehlike oluşturuyor.

New York Üniversitesi hastanesinde, elektrikler kesildikten sonra jeneratör devreye girmediğinden hastalar başka yerlere sevkedildi.

Kasırga, New York’un Chelsea bölgesinde bir apartmanın ön yüzünü tamamen uçurdu, sokaklarda otomobillerin sular altında kaldığı görüldü.

Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi, bugünkü seçim gezilerini de iptal etti.

Başkan Obama, Sandy Kasırgası’nın vurduğu New York eyaletini felaket bölgesi ilan etti.

Bu arada Sandy, saatte 100 kilometre esen rüzgarlarla ilerlemeye devam ediyor. Kasırganın yarın Kanada’ya ulaşması bekleniyor.

Kasırganın toplam 1500 kilometrelik bir alanda etkili olması bekleniyor. Savunma Bakanlığı, yaklaşık 2 bin kişilik “Ulusal Muhafız” birliğini felaket bölgelerine yardım amacıyla görevlendirdi. 60 bin kişilik birlik de göreve hazır halde bekliyor.

Hollywood’un ünlü gemisi de battı

Öte yandan filmlerde kullanılan tarihi bir gemiyi batmadan önce terkeden 14 kişilik mürettebat Sahil Güvenlik tarafından karaya çıkartıldı. Ancak bulunduğunda bilincini kaybetmiş olan 42 yaşındaki kadın denizci kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. HMS Bounty adlı geminin kaptanı ise hala kayıp. 18. Yüzyıldan kalma bir gemi görünümündeki HMS Bounty, Marlon Brando’nun başrolünü oynadığı 1962 yapımı Mutiny on the Bounty ve Karayip Korsanları gibi filmlerde kullanılmıştı.

Sandy kasırgası ile ayrıntıları Hülya Polat'ın Gökkuşağı adlı bloğunda bulabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG