Erişilebilirlik

Sandık Başı Anketleri Açıklandı: Amerikalı Seçmen Ekonomide Düzelme İstiyor


Amerika’nın 45. Başkanını seçmek için sandık başına giden seçmenlerle oy kullandıktan hemen sonra yapılan anketlerin sonuçları açıklandı. AP Haber Ajansı’nın anketinin sonuçlarına göre 10 Amerikalı’dan 7’si, kayıt dışı göçmenlerin ülkede kalmasına izin verilmesini istiyor.

Associated Press ve Edison araştırma şirketinin ortaklaşa yaptığı ankete katılanların yarıdan fazlası yasadışı göçmenlerin girişine engel olmak için ABD sınırına duvar örülmesine karşı çıktıklarını ifade etti.

Anket sonuçlarına bakıldığında, ‘göçmenlik’ konusu seçmenlerin öncelikli konularından değil. Zira 10 seçmenden, sadece biri göçmenliğin ülkenin en büyük sorunu olduğunu düşünüyor.

Göçmenlik, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kampanyasındaki en öncelikli başlıktı.

Salı günü sandık başına giden seçmenlerin büyük çoğunluğu, Amerikan ekonomisi için kötümser bir görüşe sahip.

Ankete katılan 10 seçmenden 6’sı ekonominin durumunun iyi olmadığını düşünüyor.

Ancak ekonomik memnuniyetsizlik, ülkenin 4’te 3’ünün ekonomik durumu olumsuz bulduğu 2012 başkanlık seçimlerindeki kadar yüksek değil.

Salı günü oy kullanıp ankete katılan 10 seçmenden 3’ü, son 4 yıllık Obama yönetimi döneminde mali durumlarının iyileştiğini ifade ederken, yine aynı oranda seçmen ise parasal açıdan durumlarının daha kötüye gittiğini belirtti.

Seçmenlerin en öncelik verdiği başlık ise ekonomi. Ankete katılanların yarıdan fazlası ABD’nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu söyledi. Ekonomiyi sırayla terör, dış politika ve göçmenlik takip ediyor.

Morning Consult ile POLITICO’nun sandık başı anketine göre ise bu yılki seçimlerde Amerikalılar her iki adayı da çok fazla beğenmese de, Başkan adayı Donald Trump’a yönelik olumsuz görüşler Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton’a yönelik olumsuz görüşlerden daha fazla.

Trump’a inatçı diyenlerin oranı yüzde 81, kibirli olarak niteleyenlerin oranı ise yüzde 78. Söylediklerine inanıyor diyenlerin oranı yüzde 68 olurken, pervasız olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 60 oldu. Trump’ın cinsiyet farkı gözettiğini düşünenlerin oranı da yüzde 59 olurken, fikirlerini değiştirdiğini belirtenlerin oranı da yüzde 59 oldu.

Clinton’ı bilgili olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 68 olurken, inatçı olarak niteleyenlerin oranı yüzde 60 olarak kayıtlara geçti. Fikrini değiştirdiğini düşünenlerin oranı Trump’ınkiyle aynı; yüzde 59, doğru tecrübeye sahip olduğunu düşünenler ise yüzde 57. Hatasını kabul etmediğini düşünenlerin oranı yüzde 56 olurken, fikirlerinin bir anda değiştiğini düşünenlerin oranı da yüzde 56’da kaldı.

Ankete katılanların yüzde 57’si Clinton’ın doğru tecrübeye sahip olduğunu düşünürken, Trump için aynısını düşünenlerin oranı ise yüzde 31’de kaldı. Ankete katılanların sadece yüzde 29’u Clinton’ın konular hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünüyor. Bununla birlikte oylamaya katılanların yarısı Trump için konular hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı düşüncesinde.

Clinton’ın yozlaşmış olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 54 olurken, Trump için bu oran yüzde 47’de kaldı.

Ankete katılanların yüzde 32’si Clinton’ı güvenilir bulurken, yüzde 33’ü de Trump’ı güvenilir buldu.

Bu anket 18 Ekim ile seçim günü dahil 13,909 kişi arasında yapıldı.

Anketin hata payı %1 olarak açıklandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG