Erişilebilirlik

Sanatçılardan Trump Karşıtı Kampanya


Amerikalı iki sanatçı, Cumhuriyetçi aday adayı Donald Trump’a karşı sıradışı bir kampanya başlattı. Mary Mihelic ve David Gleeson, Trump’ın daha önce kampanyalarında kullandığı seçim otobüsünü satın alıp, önseçimlerin yapılacağı eyaletlerde karşı kampanya başlattı.

Trump’ın, ABD başkanı seçilmesi halinde, toplumun her kesimine ve özellikle sanatçılar için potansiyel bir tehlike oluşturacağını iddia eden iki sanatçının kampanyası büyük ilgi görüyor.

Trump’ın seçim otobüsünü satın aldılar

Trump’a karşı nasıl bir karşı kampanya başlatmaları gerektiğini aralarında uzun bir süre tartışan ikilinin dikkatini Craigslist’te yayınlanan bir ilan çekti. Trump’ın Iowa ön seçimlerinde kullandığı kampanya otobüsü satışa çıkmıştı. Trump, seçim kampanyası için bu otobüsü kiralamış ancak imzalanan kontratta yer alan bazı şartları yerine getirmediği için, otobüsün sahibi sözleşmeyi iptal edip, otobüsünü geri almış ve satışa çıkartmıştı.

İki sanatçı, Trump’ın seçim otobüsüne 14 bin dolar ödeyip satın aldı. 1981 model otobüsü boyayıp üzerine Trump karşıtı sloganlar ve logolar çizdi. Günlerce uğraşıp gerekliği tamirat ve değişiklikleri yaptıktan sonra Trump’ın önseçim yaptığı her eyalette eski seçim otobüsüyle karşısına çıkıp karşı kampanyalarını başlatmak için yollara düştü.

Bağış ve destek büyüyor

İki sanatçının başlattığı kampanya yoğun ilgi gördü. ABD ve uluslararası medya da büyük ilgi gösterdi. Trump, karşıtı bir çok kişi ve kuruluş kampanyayı desteklemeye başladı. Otobüs her gittiği kentte Trump karşıtlarından çok büyük destek almayı ve kalabalıkları toplamayı başardı. Sanatçıların da çok yoğun ilgi gösterdiği kampanyanın sürmesi için birçok kişi ve kuruluş, ikiliye bağış yapmaya başladı.

Fırçayı dürbünlü silah yaptılar

Mihelic ve Gleeson, New York’ta düzenlenen sanat fuarlarında da Trump karşıtı kampanyalarını sürdürdü. İki sanatçı, New York’un önde gelen ve her yıl çok sayıda uluslararası sanatçının eserlerini sergilediği, Volta 2016 Fuarı’na da katıldı. İki sanatçı, yüzlerindeki maskeyle ve dürbünlü silah haline getirdikleri fırçalarıyla büyük ilgi topladı. Sanatçı ve sanatseverlerden de kampanyalarına destek istedi.

Amerika’nın Sesine konuşan Mary Mihelic ve David Gleeson, kampanyaya başlama gerekçelerini anlattı. İkili, “Donald Trump’ ın siyasi kariyerini sonlandıran sanatçılar olmak istiyoruz. Bunu başarabilmek için her türlü yaratıcılığımızı kullanacağız” dedi.

‘Mitinglerimize büyük ilgi var’

Sanatçı Mary Mihelic ,“Bu otobüsün macera dolu bir geçmişi var. Trump kampanyasında kullanmadan önce mobil striptiz bar olarak kullanılmış ve içi de buna göre döşenmiş. Otobüsün içinde striptizcilerin şov yaptığı demir direkler var. Trump, bunları kaldırmamış, biz de otobüs geçmişini korusun diye dokunmadık demirlere. Saatte 60 mil hızını aşamıyor. Gerçekten yola çıktığımız zaman çok yavaş gitmek zorunda kalıyoruz. Ama amacımıza ulaşıyoruz. Sadece Kuzey Carolina’nın Charleston kentinde düzenlediğimiz mitinge bin kişi katıldı” diye konuştu.

‘18 ayrı eyaleti dolaştık’

David Gleeson da, “Biz kendi imkanlarımızla bu otobüsü satın aldık ancak yaptığımız karşı kampanyaya ilgi her geçen gün büyüyor. Şimdiye kadar 18 ayrı eyalete gittik. Bütün önseçimlerin yapıldığı eyaletleri başından itibaren gezip orda Trump karşıtı kampanyalarımızı sürdürdük. Sanat çevresi dışında da ABD’nin dört bir yanından kampanyamıza büyük destek var. Kampanyamızı sanatçılardan ve diğer destekçilerimizden gelen bağışlarla sürdürüyoruz” bilgisini verdi.

‘ Dünya için tehlike ‘

Cumhuriyetçi aday Trump’ın söylemlerini sert bir dille eleştiren, Gleeson, “Trump’ın insanları nasıl kandırdığı, insanlara ayrımcı söylemleri ve davranışları ortada. Kadına olan davranışları çok acımasız. Trump, dünya için çok büyük bir tehlike, aynı zamanda sanat için büyük tehlike. Adolf Hitler de sanat okuluna alınmamıştı sanata düşman oldu. İktidara geldikten sonra sanata ve sanatçılara karşı bir çok baskı uyguladı, sanat evlerini atölyelerini kapattı. Trump’ da başkan seçilirse sanatın en büyük düşmanı olacağını tahmin ediyoruz; bu tür belirtileri ve davranışlarını sezinliyoruz. Trump, başkan olursa bir çok sanat atölyesi kapanacak ve sanatçılara büyük sorun olacak” iddiasında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG