Erişilebilirlik

Washington'da Arena Tiyatrosu Çocukları Sanatla Tanıştırıyor


Washington'da Arena Tiyatrosu Çocukları Sanatla Tanıştırıyor
Washington'da Arena Tiyatrosu Çocukları Sanatla Tanıştırıyor

Washington'daki Arena Tiyatrosu Amerikan tiyatrosunun önde gelen yapım stüdyolarından biri olarak bilinir. Tiyatro, gençlerin sahneyle tanışması için de çeşitli sosyal etkinliklere ev sahipliği yapar. Bu etkinliklerin yürütülebilmesi için gerekli paranın toplanması amacıyla geçenlerde bir gala düzenlendi. Washington’un tarihi Lincoln Tiyatrosu'ndaki geceye sanat ve siyaset dünyasından ünlüler katıldı.

Gala gecesi şarkılar, danslar ve tiyatro ile dolu geçti. Arena Tiyatrosu'nun sosyal programları her yıl 20 bin gence sanatla haşır neşir olma imkanı tanıyor. 1950'de kurulan tiyatro her yıl 200 bin izleyiciye ulaşıyor. Tiyatronun Sanat Direktörü Anita Maynard Losh amaçlarının öğrencilere tiyatroyu tanıtmak olduğunu söylüyor:

"Okul sonrası programlarımız var. Okullarda ve hastanelerde özel programlar uyguluyoruz. Çocuk ve aile hizmetleri yürüten kurumlarla birlikte çalışarak imkanları kısıtlı öğrencilere sanatla ve tiyatroyla tanışma fırsatı sunuyoruz."

Arena Tiyatrosu’nun programları arasında yaz kampları, okuma yazma programı ve okul sonrası etkinlik programı da var. “Bugünün Sesleri” adıyla bilinen program önce Washington'un güneybatısında başlamış. Program giderek kentin tamamına yayılmış. Programa katılan çocuklar hayatlarının değiştiğini söylüyor. Bir kız çocuğu şöyle konuşuyor:

"Bugünün Sesleri sayesinde daha fazla arkadaş edindim. Umarım bu sayede utangaçlıktan kurtulurum."

Bir erkek çocuk da şunları söylüyor:

"İlk başlarda ne yapacağımı bilmiyordum. Kimseyi tanımadığım için utangaç davranıyordum. Ama bu program beni daha iyi biri haline getirdi. İnsanlarla nasıl tanışabileceğimi biliyorum. Bu program sadece okulda değil hayatta da yardımcı oluyor."

Gala gecesine Amerikalı Demokrat Kongre Üyesi Jesse Jackson Jr. da katıldı. Öğrencilere dans becerilerini gösteren Illinois milletvekili Jackson sanatla ilgilenmenin her toplum için önemli olduğunu söylüyor:

"Sanat sayesinde insanlar birbirlerini tanıma fırsatı buluyor. Irk, cinsiyet, sınıf ayrımları ortadan kalkıyor. Sahnede sınıf ayrımı değil yetenek kendini gösterir. Siyasi mücadeleler sırasında bazı zorlukların üstesinden müzik ve ifade özgürlüğü ile gelmeyi başardım."

Sanatın önemini savunan bir diğer politikacı ise Kongre üyesi Norman Dicks. Dicks sanata katkıları nedeniyle American Voice ödülüne layık görüldü. Kongre'nin kar amacı gütmeyen sanat kurumlarına 50 milyon dolar ayırdığını hatırlatan Dicks sanata yardımcı olmanın istihdam yaratacağını söyledi:

"Sanatla ilgilenmek insan ruhuna yardımcı olur. İnsanlar bu sayede gerçek potansiyellerine de ulaşabilir."

Washingtonlu Kongre üyesi Eleanor Holmes Norton da sanatın siyasi ve sosyal ayrılığın üstesinden gelebileceğini söyledi:

"Siyasetçiler insanlarla iletişim kurarken sanattan yararlanıyor, çünkü sanat insanlarla iletişim kurmanın en doğal yolu."

Anita Maynard Losh sanatla iç içe olmanın çocukların birçok alanda becerilerini arttırdığını söylüyor:

"Sanat programları ve bu programların çocukların hayatlarını nasıl etkilediği konusunda birçok araştırma yapıldı. Bence en önemli şey sanatın çocukların hayatına getirdiği neşe çünkü bazen bu neşe çocukların hayatta daha güçlü olmalarını sağlıyor."

Arena Tiyatrosu’nun programları bir sezonda bin 350’den fazla sınıfta 900 öğrenciye kucak açtı, onları sahneye ve hayata hazırladı.

XS
SM
MD
LG