Erişilebilirlik

Şam’ın Uluslararası Soruşturma İçin Şartı Var


Suriye rejimi ülkenin kuzeyindeki kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili yapılacak bir uluslararası soruşturmanın "siyasallaştırılmaması" çağrısında bulundu ve bu soruşturmanın Türkiye’den değil, Şam’dan çıkması gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Walid el Muallim Suriye’nin uluslararası soruşturmalarla geçmiş tecrübelerinin cesaret verici olmadığını kaydetti. Muallim, hükümetin bunu ancak endişeleri giderilirse düşüneceğini vurguladı.

Muallim ayrıca muhaliflerin kontrolündeki Khan Sheikhoun’a düzenlenen saldırıyı Şam’ın yaptığı yönündeki iddiaları bir kez daha reddetti.

Amerika Başkanı Donald Trump Suriye Devlet Başkanı Esat’ın kırmızı çizgiyi geçtiğini belirtmiş ve Suriye ile Esat’a yönelik duruşunun değiştiğini kaydetmişti. Ancak Trump buna nasıl karşılık vereceğini belirtmemişti.

Muallim Trump’ın yorumlarına doğrudan yanıt vermedi ancak son Amerikan açıklamalarının Birlemiş Milletler’e baskı amaçlı olabileceğini kaydetti. Muallim, Rusya’nın siyasallaşmamış soruşturma komisyonu önerisini dile getirdi.

Muallim, “Siyasi olmamalı, Türkiye’den değil, Şam’dan olmalı. Bu konuyla ilgili sorularımız var. Bu sorulara ikna edici cevaplar alabilirsek cevabımızı vereceğiz” dedi.

Batılı ülkeler Suriye rejimini en az 20’si çocuk 80’den fazla kişinin hayatını kaybettiği kimyasal saldırıyı düzenlemekle suçluyor. Rusya, ölümlerin nedenini Suriye hava saldırısından sonra muhaliflerin kimyasal silah sakladığı depodan meydana gelen sızıntıya bağlıyor.

Muallim Nusra Cephesi’nin kimyasal silah sakladığı depoya yönelik Suriye hava saldırısı olduğunu kaydetti.

Nusra Cephesi Tahrir el Şam ittifakının içinde yer alıyor.

Muhalifler saldırının meydana geldiği bölgede askeri bir mevzi olmadığını belirtiyor.

Muallim, “Suriye Arap Ordusu kendi insanımıza ve çocuklarımıza kimyasal silah kullanmadı ve kullanmayacak hatta insanlarımızı öldüren teröristlere karşı” dedi.

Bozdağ: Kimyasal silah kullanıldı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Suriye’den getirilenler üzerinde yapılan otopsi sonucunun kimyasal silah kullanıldığını gösterdiğini kaydetti.

Bozdağ, “otopsi sonrası kimyasal silah kullanıldığı belirlendi” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ Suriye'deki Kimyasal Saldırı İle İlgili Konuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Yetkililer, saldırıda yaralanan yaklaşık 60 kişinin tedavi için Türkiye’ye getirildiğini, 3’ünün hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü uzmanları da otopsilerden örnekler aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG