Erişilebilirlik

Şam'da Patlamalar Cenevre'de Görüşmeler


Şam’ın güneyinde üç ayrı patlamada en az 60 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıların sorumluluğunu IŞİD üstlendi. Öte yandan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cenevre’de Suriyeli muhaliflerle resmi olmayan bir görüşme kapsamında biraraya geldi

İki intihar bombacısı, Şii nüfusun yoğun olarak yaşadığı Şam’ın Seyyide Zeynep mahallesinde bir araca yerleştirilen bombanın patlamasından sonra olay yerinde kurtarma çalışmaları sürerken yeni bir saldırı daha düzenledi. Hz. Zeynep türbesinin bulunduğu mahalle daha önce de saldırıya uğramıştı. Bombalı saldırılar, Suriye’deki ana muhalefet grubunun Cenevre’de BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’yla yapacağı görüşmeden önce düzenlendi.

Öte yandan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cenevre’de Suriyeli muhaliflerle biraraya geldi. De Mistura, resmi olmayan görüşmelerin sonunda yaptığı açıklamada muhalefetin barış sürecine katılacağı konusunda iyimser olduğunu dile getirdi. De Mistura, yüzyüze görüşmeyecek olan Esat hükümeti yetkilileri ve muhalefet temsilciler arasında aracı olarak görev yapıyor.
Suudi Arabistan destekli muhalif grup Yüksek Müzakere Komitesi’nin temsilcileri, Suriye Hükümeti’yle görüşmeye başlamadan önce hükümetin tüm kuşatmalarına ve isyancıların elindeki bölgelerde düzenlenen Rus hava saldırılarına son verilmesini talep ediyor.

Yüksek Müzakere Komitesi Sözcüsü, Cenevre’de bulunma nedenlerinin daha çok insani konuları ele almak olduğunu, müzakerelerin bu konu üzerindeki görüşmeler sonrasında devam ettirilebileceğini söyledi. Sadece BM yetkilileriyle görüşmek için Cenevre’ye geldiklerini yineleyen grup, müzakere için Cenevre’de bulunmadıklarının altını çizdi. Taleplerine kulak verileceği garantisi aldıktan sonra Cenevre’ye gelen grubun sözcüsü Basma Kodmani, ”İnsani konularda ciddi gelişim sağlanacağına ilişkin yazılı taahhütlerin verilmesi üzerine Cenevre’ye geldik” dedi.

Cuma günü Birleşmiş Milletler himayesinde başlayan görüşmeler, 2014‘teki BM müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Suriye’deki krize barışçı bir çözüm bulmak için girişilen ilk uluslararası çaba.
Staffan de Mistura bu kapsamda Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar El Caferi’nin başkanlık ettiği Suriye Hükümeti heyetiyle görüştü.

Kürtler Cenevre’den Ayrılıyor

Suriye Hükümeti’ne karşı savaşan Suriyeli Kürtler’in temsilcileri Cenevre’deki görüşmelere davet edilmediklerini, barış görüşmelerine katılmayacaklarını bildirdi. Başta PYD olmak üzere Suriyeli Kürt grupların PKK’yla bağlantılı olduğunu savunan Türkiye, bu grupların görüşmelere katılmasına karşı çıkıyordu.

Suriye’de beş yıldır süren iç savaş yüzünden şimdiye kadar 250 bin civarında kişi hayatını kaybederken, milyonlarcası da evlerinden oldu. Çatışmalar terör örgütü IŞİD’in ortaya çıkmasına da yol açtı ve Batı Avrupa, dev boyutta sığınmacı dalgasına maruz kaldı.

Suriye’deki çatışmalar, Rusya’nın geçen Eylül ayında, ABD, bazı AB üyeleri, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın desteğini alan muhalif grupların çabalarına karşı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a destek amaçlı hava saldırılarına başlamasıyla yoğunlaştı.

Esat Güçleri Önemli Kazanımlar Elde Ediyor

Devlet Başkanı Beşar Esat’a bağlı güçleri Rusya’nın da desteğiyle ciddi kazanımlar elde etti. Uzmanlara göre zayıf ve bölünmüş bir muhalafetle müzakere masasına oturmanın Suriye Hükümeti’ne cazip gelecek bir yanı yok.
Uzmanlar ayrıca muhalefetin Cenevre görüşmelerine katılma kararına rağmen karamsar. Boston’daki Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Fakültesi’nden Nedim Şehadi’ye göre başarı şansı oldukça düşük. Uzman, ”Suriye’deki muhalefete birlik içinde, güçlü bir liderliğe ve vizyona sahip olduklarını, geleceğe dair bir politikaya ve uzlaşıya varmalarını kanıtlamaları için baskı yapıyoruz. Bu özelliklere sahip olduklarını hiç sanmıyorum. Yakın gelecekte de bu özellikleri elde edemeyecekler. Ben hatta hiçbir zaman böyle bir Suriye muhalefeti olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG