Erişilebilirlik

Şam'da 5 Yıl Sonra Noel ve Yeni Yıl


Suriye yaklaşık 5 yıldır şiddetli çatışma, radikal örgütler, mülteci akınları gibi haberlerle gündemde. Ülke içinde ise bir taraftan savaş devam ederken diğer taraftan başkent Şam, Humus, Lazkiye, Tartus, Kamışlı gibi şehirlerin merkezlerinde günlük hayat mevcut savaş şartları izin verdiği ölçüde devam ediyor. 5 yıl içinde zaman zaman etkisini iyice ağırlaştıran savaş şartlarından Noel ve yılbaşı kutlamaları da nasibini aldı.

2011 yılına kadar Ortodoksların 25 Aralık’ta, Doğu kilisesine bağlı olanların 6 Aralık’ta kutladığı Noel ve yılbaşı sokak gösterileri ile karnaval havasında kutlanırdı. Suriye’de Hristiyanlığın bütün mezhepleri bulunuyor ve Hristiyanların dini bayramlarının olduğu günler resmi tatil. Bu nedenle 25 Aralık’tan 6 Ocak’a kadar olan neredeyse 2 haftanın büyük kısmı resmi tatillerle geçer, Noel ve yılbaşı kutlamaları için özenli hazırlıklar yapılırdı.

Krizin ve çatışmaların başladığı 2011 yılından itibaren kutlamalar yıldan yıla azaldı. Savaş nedeniyle Hristiyanlar dahil milyonlarca Suriyeli ülke içinde başka şehirlere ya da ülke dışına göç etmek zorunda kaldı. Yine onlarca kilise kısmen ya da tamamen harap oldu. Bu nedenlerle Noel kutlamaları çoğunlukla güvenli sayılan bölgelerdeki kiliselerde yapılan ayinlerle sınırlı hale geldi. Yine yılbaşlarında sokaklarda güvenlik başta olmak üzere çeşitli sebeplerle kutlamalar yapılamadı.

Ancak bu yıl Şam dahil bazı kentlerde 2011 önce kutlamalarla kıyaslanamayacak ölçülerde olsa da Noel ve yılbaşı hazırlıkları Aralık ayı başlarında başladı. Noel’i birkaç yıldır sadece ayinlerle sınırlı tutan kiliselerin bando takımları haftalar süren provaların ardından bir süredir Noel ve yılbaşı kutlamaları için sokaklarda küçük gösteriler yapıyor. Gösterilere ve yürüyüşlere zaman zaman din adamları da katılıyor.

Yoğun güvenlik önlemleri

Her akşam Şam’ın bir semtinde yapılan sokak geçişleri ve küçük çaplı yürüyüşler için saatler öncesinden güvenlik önlemleri alınıyor. Geçişin yapılacağı cadde ve sokaklar araç trafiğine kapatılıyor. Her sokakta kurulan kontrol noktalarında yapılan çanta ve üst aramasının ardından gösterilerin yapıldığı alana geçilebiliyor.

2011 öncesinde Noel veya yılbaşı nedeniyle balkonlara yapılan ışıklı süslemeler de yıllar içinde neredeyse tamamen ortadan kalktı. Bu yıl az da olsa göze çarpmaya başlayan balkon süslemelerinin yanı sıra Şam’da dükkanlardaki vitrin süslemelerinden ışıklı Noel Baba şapkalarına kadar yılbaşı ve Noel’e yönelik ürünler dikkat çekici ölçüde arttı.

Yılbaşı gecesi için müzikli programlar hazırlayan restoranların, kafelerin duyuru afişlerine sıkça rastlanıyor.

Humus, Lazkiye, Kamışlı, Halep gibi kentlerin merkezlerinden aktarılan haberler, görüntüler ve fotoğraflar Şam’daki havaya benzer kutlama ve hazırlıklar olduğunu gösteriyor.

Yılbaşının ardından 6 Ocak’ta Noel’i kutlayacak olan Doğu kilisesine bağlı Hristiyanlar'ın hazırlıkları sürüyor.

Şam'da 5 Yıl Sonra Noel ve Yeni Yıl
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG