Erişilebilirlik

Salman Rüşdi Ölüm Tehdidi Üzerine Hindistan’a Gitmiyor


Şeytan Ayetleri'ni Japoncaya çeviren İslam uzmanı Hitoshi Igarashi, 1991 yılında, İranlı olduğu sanılan bir Şii öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü
Şeytan Ayetleri'ni Japoncaya çeviren İslam uzmanı Hitoshi Igarashi, 1991 yılında, İranlı olduğu sanılan bir Şii öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü

Hint asıllı İngiliz yazar güvenlik kaygıları yüzünden Caypur edebiyat festivaline katılmaktan vazgeçti

1988 yılında yazdığı “Şeytan Ayetleri” kitabından ötürü Ayetullah Humeyni’nin hakkında ölüm fetvası verdiği yazar bugün başlayan festivalinin açış konuşmasını yapacaktı.

Müslüman din adamları Salman Rüşdi’nin etkinliğe çağrılmamasını istemiş ve katılması durumunda suikasta hedef olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Rüşdi, Hintli yetkililerden, bazı çevrelerin öldürülmesi için Mumbai’den kiralık katil tuttukları yolunda istihbarat aldıklarını söyledi. Yazar istihbarat şüpheli de olsa bu koşullar altında festivale katılmasının sadece kendisine değil, ailesine ve meslektaşlarına karşı da sorumsuzluk olacağını vurguladı.

Hindistan'ın önde gelen dini okullarından Darül Ulum Dioband, hükümetten, Müslümanların inançlarına hakaret ettiği gerekçesiyle yazarın ülkeye girişine izin verilmemesini istemişti. Uttar Pradeş eyaletinde bulunan okul, Taleban’a ilham kaynağı olduğu öne sürülen aşırı tutucu ideolojisiyle ünlü.

Şeytan Ayetleri kitabının dini çevrelerin tepkisine yol açmasının nedeni Kuran’da “kuğu ayetleri” diye bilinen iki ayete değinmesi. Özetle, daha sonra Kuran’dan çıkarılan ancak varlığı bilinen bu ayetler Kuran’ın kaynağını sorguladığı için kitap Müslüman ülkelerde hala yayınlanamıyor.

Çok sıkı güvenlik önlemleri altında başlayan beş günlük Caypur edebiyat festivaline yüzlerce yazar katılıyor.

XS
SM
MD
LG