Erişilebilirlik

‘Saldırının Planlayıcısı İsveç’te Mahkum Olmuş’


İsveçli yetkililer İstanbul saldırısının planlayıcısı olarak nitelenen Çeçen Ahmed Çatayev’in 2008’de silah kaçakçılığından mahkum olduğunu belirtti.

İsveç’in güney kenti Ystad’daki mahkeme Çatayev’in otomatik silah, 2 tabanca, mermi ve susturucu kaçakçılığından 3 Mart 2008’de 16 ay hapse mahkum edildiğini açıkladı.

Türk ve İsveç medyasındaki haberlere göre Çeçen Ahmed Çatayev Salı günkü saldırıyı gerçekleştiren 3 intihar bombacısını yönetti. Çatayev’in bulunduğu yer hakkında herhangi bir bilgi yok.

AP’nin mahkeme tutanaklarından elde ettiği bilgiye göre Çatayev, Almanya’dan feribot ile İsveç’e gitti. Çatayev ve araçtaki iki kişi Norveç’e balık tutmaya ve arkadaşları buluşmaya gittiklerini beyan etti.

Mahkeme tutanaklarına göre Çatayev, ifadesinde silahlarla ilgili bilgisi olmadığını söyledi. Yerel medyaya göre Çatayev, 2009 Ocak ayında da serbest bırakıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Michael McCaul de Ahmed Çatayev’in saldırının arkasındaki isim olduğunu söyledi. CNN televizyonuna konuşan McCaul, saldırıyı Çatayev’in yönettiğini belirtti.

Türk ve İsveç medyası Çatayev ismini telaffuz etse de Türk yetkililerden henüz bir teyit gelmedi. McCaul, Çatayev’in nerde olduğunun bilinmediğini ancak IŞİD’in savaş bakanlığında hizmet ettiğini belirtti. IŞİD henüz saldırıyı üstlenmiş değil.

Yetkililer, intihar saldırganlarının Rusya, Özbekistan ve Kırgızistan’dan olduklarını belirtti.

17 Şubat saldırısının planlayıcısı öldürüldü

İstanbul’daki saldırı soruşturulurken, Türk yetkililer, 17 Şubat’ta Ankara’da düzenlenen intihar saldırısının planlayıcısının öldürüldüğünü söyledi.

Mehmet Şirin Kaya’nın Diyarbakır Lice’de öldürüldüğü kaydedildi.

Ankara’daki saldırıda 29 kişi hayatını kaybetmiş, saldırıyı PKK’nın yan kolu TAK üstlenilmişti.

Erdoğan: ‘Saldırının Arkasında Büyük Olasılıkla IŞİD Var’

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki saldırının arkasında büyük ihtimalle IŞİD’in olduğunu tekrarladı.

Erdoğan, örgütün saldırılarını İslam adına yaptığını iddia ettiğini ama bunun din ile ilgisi olmadığını söyledi. Erdoğan, “Bunların yeri cehennemdir” dedi.

Cumhurbaşkanı, IŞİD’in “günahsız, çocuk, yaşlı, kadın hiçbirşeyden haberleri olmayan masum insanları ölümle karşı karşıya bıraktıklarını” belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG