Erişilebilirlik

Saldırı Konusunda ABD’nin Paylaştığı Bilgiler İngilizler'i Kızdırdı


İngiliz güvenlik kaynakları Manchester’da bir konser sonrası intihar saldırısı düzenleyerek 22 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan Salman Abedi’nin kimliğini açıklamamışlardı. Bu bilgi Amerikalı yetkililer tarafından ilk olarak Amerikan basınına verildi
İngiliz güvenlik kaynakları Manchester’da bir konser sonrası intihar saldırısı düzenleyerek 22 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan Salman Abedi’nin kimliğini açıklamamışlardı. Bu bilgi Amerikalı yetkililer tarafından ilk olarak Amerikan basınına verildi

İngiltere İç Güvenlik Bakanı Amber Rudd Amerikalı yetkilileri Manchester’da düzenlenen saldırıyla ilgili bazı önemli bilgileri sızdırdıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Rudd, Sky News televizyonuna verdiği mülakatta Amerikalı yetkililerin saldırıya ilişkin basın ile paylaştıkları bazı bilgilerin, İngiltere tarafından gizli tutulmasının tercih edildiği bilgiler olduğunu söyledi. İngiliz bakan bu durumun sürmekte olan soruşturmanın güvenliği açısından sıkıntı yarattığını belirtti. Rudd, Amerikalı yetkililerle yaptığı görüşmede bu sıkıntıyı gündeme getirdiğini ve bilgi akışının durdurulması gerektiğini ifade ettiğini söyledi.

İngiliz güvenlik kaynakları Manchester’da bir konser sonrası intihar saldırısı düzenleyerek 22 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan Salman Abedi’nin kimliğini açıklamamışlardı. Bu bilgi Amerikalı yetkililer tarafından ilk olarak Amerikan basınına verildi.

Bu gelişmenin, Amerika Başkanı Donald Trump’ın Rus yetkililerle IŞİD’e ilişkin gizli istihbarat bilgilerini paylaştığı haberlerinin ardından gelmesi, “Avrupalı güvenlik uzmanlarını istihbarat paylaşımı konusunda daha fazla düşünmeye itti” yorumları yapılıyor.

Adı açıklanmayan bir Avrupalı istihbarat yetkilisi de bu yaşanan durumla ilk kez karşılaşılmadıklarını daha önce de Amerika’nın İngiltere’de yaşanan olaylarla ilgili bilgi sızdırdığını söylüyor. Aynı yetkili Amerikan ve İngiliz istihbarat servislerinin yürütülmekte olan soruşturmalarda farklı yollar izlediklerine dikkat çekiyor. Söz konusu yetkiliye göre Amerika “sıfır risk” mantığı ile olaylara yaklaşarak daha hızlı kararlar alırken İngiliz istihbaratı daha derin ve uzun araştırmalara girebiliyor.

Benzer bir durumun 2006 yılındaki Trans-Atlantik bombacısı soruşturmasında yaşandığına dikkat çekiliyor. Bu soruşturmada da Amerika’nın sözkonusu şüpheliyi derhal durdurmak konusunda adım atmak istediği buna karşın İngilizler’in daha derinlemesine bir araştırmayla şüphelinin tüm bağlantılarının ortaya çıkarılması yoluna gitmeyi tercih ettiği hatırlatılıyor.

Konuyla ilgili olarak Amerikan Senatosu’nun Cumhuriyetçi Parti üyelerinden Senatör Adam Schiff de açıklamalarda bulunarak basına verilen bilgiler nedeniyle eğer bir güvenlik riski oluştuysa bu noktada İngilizler’in haklı olduğunu söyledi. Schiff, “Eğer biz soruşturmayı sekteye uğratacak bir bilgi paylaşımında bulunduysak bu noktada İngilizler bize kızmakta haklılar” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG