Erişilebilirlik

Amerikalılar Tuz Tüketimini Azaltmaya Çalışıyor


Amerikalılar Tuz Tüketimini Azaltmaya Çalışıyor
Amerikalılar Tuz Tüketimini Azaltmaya Çalışıyor

Amerika'da kalp ve damar hastalıklarının fazla olması aşırı tuz tüketimine bağlanıyor

Uzmanlara göre Amerikalılar, ihtiyaçlarından yüzde elli daha fazla tuz tüketiyor. Aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyona, kalp ve damar hastalıklarına yol açıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, restoranlardaki yemeklerde ve hazır gıdalarda kullanılan tuz miktarının azaltılması için yeni bir program başlatıyor.



Yağsız etle ve az yağlı peynirle hazırlanan sandviçler, sağlıklı olarak nitelendirildiği için West Morgan, etikette yazan tuz miktarına bakmıyor bile.

Morgan, Tuz miktarı etiketteki listede en alt sırada yer aldığı için bakmıyorum,” diyor.

Tuz, gıdalara lezzet katıyor ve ömrünü uzatıyor. Ancak tuzlu gıdalar tansiyonu yükseltiyor. Yüksek tansiyon da felç, kalp krizi ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, hazır gıda ve restoran yemeklerinde kullanılan tuz miktarının 10 yıl içinde azaltılmasıyla ilgili bir plan açıkladı. Hazır gıda ve restoran yemeklerinde tuz miktarı aşırı oranda ancak Daire, bu gıdalarda kullanılacak tuza henüz yasal bir kısıtlama getirmedi.

Georgetown Üniversitesi Hastanesi'nden Doktor Bob Rubin, tuz miktarının aşamalı olarak azaltılması gerektiğini, ani değişikliklerin işe yaramayacağını söylüyor. Doktor şöyle konuşuyor:

“Tüketicilerin gıdalarda alışık oldukları tuzlu bir tat var. Tuz miktarını aniden üçte bir oranında azaltırsanız, tüketiciler gıdaların tadının kötüleştiğini düşünür. Amacımız, tuz miktarını yavaş yavaş üçte bir oranında azaltmak.”

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre Amerikalılar, günde 3 bin 500 miligram tuz tüketiyor. Bu miktar, günlük ihtiyaçtan yüzde 50 fazla. 40 yaş ve üzerindeki kişilerin ve yüksek tansiyonu olanların günde bin 500 miligramdan fazla tuz almaması gerekiyor. Diğer yetişkinlerin de günde bir çay kaşığından yani 2 bin 300 miligramdan fazla tuz tüketmemesi tavsiye ediliyor. Amerikalıların çoğu tuz sorununa çözüm bulunması gerektiğine inanıyor.

Washingtonlu Scott Olson, “Tuz miktarını azaltmak çok sayıda hayat kurtarır. Çok iyi bir fikir,” diyor.

Danial Faraq, “Daha az tuz kullanımına da alışmak mümkün. Sağlığımız için daha az tuz tüketmek gerekiyorsa buna da alışabiliriz” diye konuşuyor.

Araştırmacılar, tuzlu gıda tüketiminin gelişmiş ülkelere özgü bir sorun olduğu görüşünde. Gelişmekte olan ülkelerde kent nüfusu arttıkça ve fast food zincirleri çoğaldıkça tuz tüketiminin de artması bekleniyor. Amerika’da federal hükümet ve gıda sektörü, tuz kullanımını kısıtlamak için işbirliği yapıyor.

Georgetown Üniversitesi Hastanesi'nden doktor Bob Rubin, Bireyler, gıda sektörü ve hükümet arasında işbirliği şart. Yüksek sodyum içeren gıdaların her zaman tuzlu tadı olması gerekmediği anlaşılmalı. Aşırı miktarda sodyum içeren ekmek klasik bir örnektir. Aynı şekilde birçok peynir çeşidinin tadı çok tuzlu olmasa da içinde yüksek miktarda sodyum bulunur. Tüketiciler gıdaların üzerindeki etiketleri çok iyi okumalı,” diyor.

Bazıları, tuz tüketimini azaltmanın zor olacağını, alışkanlıkların değişmesi ve gıda sektörünün lezzetli olduğu kadar sağlıklı gıdalar üretmesi gerektiğini düşünüyor.

XS
SM
MD
LG