Erişilebilirlik

Sağlıklı Yaşam Alzheimer Riskini Azaltıyor mu?


Hemen hemen her gün spor yapmanın ve sağlıklı beslenmenin hayat kalitesini arttırdığını gösteren yeni bir kanıt ortaya çıkıyor.

Bilimsel kanıtlar, sağlıklı beslenme ve egzersizin daha uzun ve sağlıklı yaşamın reçetesi olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Bu konuda yapılan en son araştırma, Los Angeles’taki California Üniversitesi bünyesinde bulunan Semel Nörobilim ve İnsan Davranışları Enstitüsü’ndeki uzmanlardan geldi. Araştırmanın sonuçları, Amerikan Jeriatri Psikiyatrisi adlı bilimsel dergide yayınladı.

Durmak yok

Uzmanlar, Alzheimer’ın ve bunamanın nedenlerini tam olarak hala bilmiyor. Alzheimer Birliği’ne göre ‘plaklar ve düğümler,’ Alzheimer’ın en kritik belirtileri arasında. Buna göre plak, ölü ya da ölmekte olan sinir hücrelerinin etrafında oluşan proteinlere deniyor. ‘Düğümler’ ise sinir hücrelerini adeta bir battaniye gibi saran, sarmal şeklindeki proteinler.

Yeni bir araştırma, yaşları 40 ila 85 arasında değişen, hafif hafıza kaybı şikayeti olan ancak demans yani bunama belirtileri göstermeyen 44 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Bu 44 katılımcı, PET, yani pozitron emisyon tomografisi adı verilen taramadan geçirildi. PET taraması, beyindeki plak ve düğümleri ölçtü. Araştırmacılar ayrıca katılımcıların hayat tarzları, beden kitle endeksleri, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite seviyeleri hakkında da veri topladı.

18.5 ila 24 arasında olan sağlıklı beden kitle endeksi, yeterli fiziksel aktivite ve Akdeniz tarzı beslenmenin, beyinde daha az seviyede plak ve düğüm oluşmasını sağladığı gözlendi.

Araştırmanın başyazarı Doktor David Merrill, hayat tarzının moleküler seviyedeki etkilerinin ciddi hafıza sorunları ortaya çıkmadan önce belirlemenin kendilerini şaşırttığını söylüyor.

Peki bunlar daha önce bilinmiyor muydu?

Önceki araştırmalar, Alzheimer’in sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ertelenebileceğini gösteriyordu. Ancak bu son araştırma, beyindeki plak ve düğümlerin büyümesinin nasıl geciktirilebileceğini göstermesi açısından bir ilk olma özelliği taşıyor.

Uluslararası Alzheimer Hastalığı adlı kuruluşa göre 2015’te tüm dünyada 46 milyon Alzheimer hastası vardı. Bu hastaların bakım ve tedavisi yılda 800 milyar dolara maloluyor. Aizheimer’lı hasta sayısının 2050’de 131 milyona çıkması bekleniyor.

Doktor David Merrill, Alzheimer hakkında daha çok bilgi edindikçe aktif ve hareketli bir yaşam sürmenin Alzheimer’i ağır bunama aşamasına gelmeden geciktirebileceği ya da hatta önleyebileceğini belirtiyor.

Uzmanlar için bir sonraki adım, beyin gönüntüleme ve taramalarına devam etmek ve stresi azaltma ve zihinsel sağlığı korumanın Azheimer üzerinde nasıl etkileri olduğunu keşfetmek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG