Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi Sağlık Sigortası Tasarısını Kabul Etti


ABD Temsilciler Meclisi, ‘Obamacare’ olarak bilinen sağlık hizmetleri yasasını iptal edip yerine yeni versiyonunu koymayı öngören tasarıyı kabul etti.

Yapılan oylamada tasarı 213'e karşı 217 oyla kabul edildi . Oylama sonrasında twitter üzerinden mesaj atan Başkan Donald Trump, "Cumhuriyetçiler çok büyük bir basın toplantısı yapacak" dedi.

Çok sayıda Cumhuriyetçi senatör ile birlikte basının karşısına geçen Başkan Trump ekibine teşekkür etti.

Trump "Buradaki insanlar bu yasa ile ilgili önemli çabalarını partileri için değil ülkeleri için sarf ettiler. Bu ülke ve insanları Obamacare yasasından çok çekti. İki yıllık başkanlık yarışı kampanyam süresince gittiğim her yerde bunu gördüm. Şimdi bu yasanın senatodan da geçeceğine eminim" dedi.

Trump yeni sağlık yasası ile birlikte sağlık sigortası primlerinin de düşürüleceğini ifade etti.

Tasarının simdi Senato'da oya sunulması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy, Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğa sahip Cumhuriyetçiler arasında tasarıyı geçirecek yeterli çoğunluğun bulunduğunu söylemişti. Mart ayında benzer bir girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Başkan Donald Trump dahil Cumhuriyetçi liderler, partinin hazırladığı sağlık hizmetleri yasasına yeterli desteği bulabilmek için günlerdir milletvekillerini iknaya uğraşıyordu.

Önerge, daha önce sağlık sorunları bulunanların sigorta masraflarını karşılamasına yardımcı olmak için tasarıya gelecek 5 yıl için 8 milyar dolarlık fon ilave edilmesini öngörüyor.

Obamacare’in 2010 yılında geçmesinin ardından, iptaline yönelik çok sayıda tasarının hazırlayıcısı olan Cumhuriyetçi Fred Upton, değişiklik önergesinin sigorta primleri üzerinde ‘aşağı yönlü baskı’ oluşturacağını kaydetti.

Sigorta şirketlerinin geçmişteki sağlık koşullarından dolayı bireyleri sigortalamayı reddetmesinin yasaklanması, Obama’nın sağlık sisteminin en önemli kısımlarından biriydi. Obamacare, daha önceden sigortası olmayan 20 milyon civarında Amerikalı’yı sağlık sigortalı yapmıştı. Cumhuriyetçiler ise, Obamacare’in çok maliyetli olduğunu ve kişileri ya sigorta edinme ya da vergi cezasıyla karşı karşıya bırakmaya zorladığı için eleştiriyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın lideri Nancy Pelosi, geçmişten kalma sağlık sorunlarına sahip kişilere mali yardım düzenlemesinin eklenmesine rağmen, yeni tasarının “milyonlarca Amerika’nın ihtiyaç duydukları sağlık sigortası masraflarını karşılayabilmelerini imkansız hale getirdiği” görüşünü dile getirdi.

Partiler üstü Kongre Bütçe Ofisi (CBO) Cumhuriyetçiler’in ilk tasarısı üzerinde yaptığı analiz neticesinde, 2026’ya kadar 24 milyon, gelecek yıla kadar da 14 milyon Amerikalı’nın daha sağlık sigortasız kalacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Pelosi, Cumhuriyetçiler’in yeni versiyonu CBO’nun yeni raporunu beklemeden oylamaya sunmasının, “planın neler getireceğini halkın öğrenmesinden ne kadar korktuklarının” göstergesi olduğunu savundu.

Cumhuriyetçiler’in tasarısı “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası” (AHCA) başlığını taşıyor ve Obamacare’in içindeki birçok vergiyi iptal ediyor. Buna, sigorta edinmeyenlere ceza kesilmesinin yanında, yoksullara sağlık sigortası sağlayan Medicaid programına yönelik fonlarda kesinti yapılması da dahil.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy’nin ofisinden yapılan açıklamada, AHCA’nın sağlık sigortası piyasasına daha fazla rekabet getireceği ve sigorta masraflarını daha karşılanabilir hale getirirken kişilere daha fazla seçenek sunacağı belirtildi.

Tasarıyı Senato’da nasıl bir akıbetin beklediği belirsiz. Bazı Cumhuriyetçi senatörler Temsilciler Meclisi’nin hazırladığı versiyonu çok sert buluyor. Anketler, Cumhuriyetçiler’in tasarısı üzerinden tartışmalar hız kazanırken Obama’nın yasasına desteğin arttığını gösteriyor.

Yeni tasarı, Obamacare’de yer alan, ailelerin çocuklarının 26 yaşına kadar aile paketinde kalabilmelerine izin veren maddeye dokunmuyor.

Tasarı, sağlık sigortası satın almayanlara vergi cezalarını kaldırmanın yanında, Obamacare’de yüksek gelirli kişiler ve sağlık endüstrisi üzerindeki vergi artışlarını siliyor. Medicaid’e yönelik fonlarda kesinti yapan tasarı, Obamacare altında, büyük oranda kişilerin gelirleri ve prim miktarlarına bağlı olarak, sigorta satın alan milyonlarca kişiye sağlanan mali yardımları, tüketicilerin yaşlarına göre artış gösteren vergi kredilerine dönüştürüyor.

Yeni düzenleme, eyaletlere de sigorta şirketlerinin Obama’nın yasasındaki diğer koşulları uygulamamalarını sağlayacak federal yetki alabilmelerinin de önünü açıyor. Bu yetkiyle sigorta şirketleri, geçmişten kalma sağlık sorunlarına sahip olanlardan, sağlıklı müşterilere göre daha fazla ücret alabilecekken, yaşlı müşterilerin primlerini de artırabilecek ve hamilelik bakımı gibi belirli hizmetleri dahil etmeyi reddedebilecek.

Tasarı ayrıca, aile planlamasına federal ödemeleri de bir yıllığına durduruyor. Bu madde, birçok kürtaj karşıtı Cumhuriyetçi tarafından zafer olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG