Erişilebilirlik

İnterpol Saddam'ın Kızı Raghad İçin Tutuklama Emri Çıkardı


İnterpol Saddam'ın Kızı Raghad İçin Tutuklama Emri Çıkardı
İnterpol Saddam'ın Kızı Raghad İçin Tutuklama Emri Çıkardı

İnterpol Saddam Hüseyin'in Ürdün'de yaşayan kızı Raghad'ın tutuklanması gerektiğine karar verdi

Uluslar arası Polis Örgütü İnterpol Saddam Hüseyin’in kızlarından biri hakkında Bağdat’taki bombalı saldırılara maddi destek verdiği gerekçesiyle tutuklama emri yayınladı. İnterpol’ün websitesinde yayınlanan tutuklama emrinde, Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’in kızı Raghad ve birkaç kişiyi Irak’taki terörist eylemlere maddi destek sağlamakla suçluyor.

Raghad’ın isyancıların lideri İzzet el Duri’ye yazdığı iddia edilen bir mektupta Saddam Hüseyin’in kızı, Duri’den Bağdat’taki hükümet binalarına yönelik saldırıları arttırmasını istiyor. Irak basınında çıkan mektupta Irak seçimlerinden önce de direniş eylemleri yapılması isteniyor.

Irak hükümeti Suriye’deki Baas direnişçilerini Bağdat’ta bombalı saldırılar düzenlemekle suçluyor. Ancak Suriye hükümeti Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Baas Partili liderlerin iadesi çağrısını reddediyor. Raghad Hüseyin ise Ürdün’de yaşıyor.

Şam’da bulunan Uluslararası Kriz Grubu Irak uzmanı Peter Harling, Nuri el Maliki’nin Saddam Hüseyin’in Baas Partisiyle ilgili kişisel bir takıntısı olduğu görüşünde. Harling’e göre Maliki’nin davranışlarının altında derin bir nefret yatıyor. Harling şunları söylüyor:

"Bu konuyu Sünni Şii ayrımı olarak niteleyemem. Bana göre sorun Maliki’nin kişisel duyguları. Maliki eski rejim zamanında baskı ve sürgüne maruz kalmış. Eski düşmanlarıyla ilgili bir takıntısı var. Bu durum şu anki düşmanlarını seçememesine yol açıyor. Eski rejim yanlılarına yoğunlaşırken isyancıların liderlerini gözden kaçırıyor."

Harling, Maliki hükümetinin, Suriye’deki Baas direnişçilerinin Bağdat’taki saldırıların arkasında olduğu iddialarını kanıtlayamadığına dikkati çekiyor ve şöyle konuşuyor:

"Suriye – Irak çekişmesine bakarsanız Maliki Suriye’ye karşı iddialarının hiçbirini kanıtlayamadı. Bu son olaydaysa Raghad’ın Irak’taki saldırıları desteklediğini gösteren kanıt sunduklarından emin değilim. Eski Saddam yanlılarının hemen hepsi Irak’tan ayrıldı. Bir çoğu ülkeden tonlarca parayla ayrıldı ancak bu parayı isyancılara yardım için değil kendileri için harcıyorlar. Raghad’ın bir kadın olarak iddia edildiği türde bir rol oynaması alışılmış bir durum değil."

Carnegie Endowment Vakfı’ndan Marina Ottaway, Maliki’nin Raghad’ı tutuklatma girişimini Maliki’nin seçim sonrası Baas karşıtı politikasının bir parçası olarak görüyor. Bu stratejinin amacıysa seçimi kazanan İyad Allawi’yi zayıflatmak. Ottaway bunu şöyle açıklıyor:

"Yeni bir hükümet kurma mücadelesi devam ederken bu konunun gündeme gelmesi ilginç. Bence bu ‘Baas Partililerden kaynaklanan ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Baaslılar’a karşı durmaya devam etmeliyiz’ mesajı taşıyor. Maliki seçimlere katılmak yerine hapse atılması gereken eski rejim yanlıları olduğunu sık sık tekrarlıyor."

Şiilerin liderliğindeki bir parlamento komisyonu geçen yıl siyasi bir krize sebep oldu. Komisyonun, Baas yanlısı oldukları gerekçesiyle bazı adayların seçimlere katılmasını önleme girişimi seçimlerin ertelenmesine yol açtı. Aynı komisyon İyad Allawi’nin partisinden milletvekili seçilen 6 kişinin milletvekilliğini Baas Partisi yandaşı oldukları gerekçesiyle iptal etmeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG