Erişilebilirlik

‘S. Arabistan Teröristlere Bağışları Önleyemiyor’


‘S. Arabistan Teröristlere Bağışları Önleyemiyor’
‘S. Arabistan Teröristlere Bağışları Önleyemiyor’

WikiLeaks tarafından açıklanan gizli diplomatik belgeler Suudi Arabistan ve diğer bazı Körfez ülkelerindeki kaynakların terör örgütlerine maddi destek sağladığı iddialarına yer veriyor. Amerika’nın Sesi Kahire muhabiri Edward Yerenian’ın bildirdiğine göre, fonların önemli bir bölümü, para transferlerinin yoğunluk nedeniyle takibinin zor olduğu Hac döneminde toplanıyor.

Uzmanlar WikiLeaks tarafından yayınlanan gizli belgeleri incelemeye devam ediyor. Bu belgelerden bazılarında Amerikalı diplomatlar başta El Kaide olmak üzere bazı terör örgütlerine mali desteğin hala büyük ölçüde Suudi Arabistan’dan geldiğini söylüyor.

Basında yer alan haberlere göre Katar ve Kuveyt dahil Körfez ülkelerinin çoğu terör örgütlerine yapılan bağışları tam olarak takip edemiyor.

İddialara göre, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bir raporunda Suudi Arabistan’ın hala El Kaide’nin en önemli finans kaynağı olmayı sürdürdüğü değerlendirmesinde bulunuyor.

Aynı raporda Clinton, Ramazan ve Hac döneminde Suudi kaynakların Hamas, El Kaide ve Taleban için milyonlarca dolar para topladıklarını yazıyor.

Belgelerde Suudi Arabistan hükümeti veya Suudi yetkililer doğrudan suçlanmıyor, aksine teröristler için toplanan mali kaynakları durdurma çabaları nedeniyle takdir ediliyor.

İngiltere’deki Exeter Üniversitesi siyaset bilimi öğretim üyesi Ömer Ashur, Suudi Arabistan hükümetinin terör örgütlerine mali destek sağlamama konusunda kararlı olduğunu söylüyor.

Son yıllarda Suudi Arabistan hükümeti yeni bir yasa çıkararak terör örgütlerine bağış yapılmasını yasakladı. Ayrıca bir fetvayla bağışlar dini açıdan da yasaklandı. Ancak, yine de Ramazan ayında ve Hac döneminde bağış toplanmasına engel olunamıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG