Erişilebilirlik

Rusya'dan Ukrayna'ya Yardım Sözü


Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve Rusya Devlet Başkanı Putin Moskova'da görüşürken
Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve Rusya Devlet Başkanı Putin Moskova'da görüşürken
Kiev ve diğer kentlerde Avrupa Birliği yanlısı gösteriler devam ederken Rusya Ukrayna’ya sattığı doğal gazın fiyatını üçte bir azaltma ve 15 milyan dolar kredi açma sözü verdi. Rusya’nın yardımı Salı günü Moskova’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç arasında yapılan görüşmeden sonra açıklandı.

Putin, Rusya’nın Ukrayna için 1000 metre küp doğal gazın fiyatını 268,5 dolara düşüreceğini söyledi. Rusya Cumhurbaşkanı ancak bunun geçici bir önlem olduğunu vurguladı.

Putin ayrıca Rusya’nın Ulusal Yardım Fonu'ndan 15 milyar doları Ukrayna hükümet tahvillerine yatıracağını bildirdi. Ukrayna’nın iflastan kaçınmak için en az 10 milyar dolara ihtiyacı var.

Yanukoviç, Moskova’ya gitmeden bir gün önce Başbakan Mikola Azarov ve lideri olduğu Bölgeler Partisi milletvekilleriyle biraraya gelerek hükümetin %90 oranında yeniden yapılandırılması talebinde bulundu.

Yanukoviç daha önce de protestolarla oluşan gergin ortamı yumuşatmak amacıyla aralarında üst düzey yetkililerin görevden alınması da dahil bir dizi adım atmıştı. Ancak Avrupa Birliği yanlısı protestocular, bu adımları yetersiz bularak Başbakan Azarov’un istifasının yanısıra erken seçim talep ediyor.

Kiev sokaklarını zaman zaman savaş alanına çeviren gösteriler, Devlet Başkanı Yanukoviç’in, Avrupa Birliği'yle serbest ticaret anlaşmasını imzalamaktan vazgeçerek Rusya ile ekonomik işbirliği öngören bir ortaklığa yönelmesiyle başlamıştı.

Rusya, eski bir Sovyetler Birliği üyesi olan Ukrayna’nın yönünü batıya çevirecek AB anlaşmasına sert biçimde karşı çıkıyor. Ancak Ukrayna hükümetinin kararı binlerce AB yanlısı protestocuyu kent meydanlarına döktü.

Ukrayna’da bağımsız bir araştırma şirketinin son yaptığı anket sonuçlarına göre Ukraynalılar'ın %46’sı AB anlaşmasını desteklerken, Rusya’nın önerdiği anlaşmaya olan destek %36’da kalıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG