Erişilebilirlik

Rusya’dan İran’a Füze Tazminatı


Rusya’dan İran’a Füze Tazminatı
Rusya’dan İran’a Füze Tazminatı

Moskova hükümeti, satmaktan vazgeçtiği füzeler için İran’a tazminat ödeyeceğini açıkladı.

Rusya, Birleşmiş Milletler’in yeni yaptırım kararı üzerine, İran’a ihraç edeceği karadan havaya S-300 füzelerinin satışından vazgeçmişti.

Rus devlet silah şirketinin başkanı Sergei Çemezov, İran’ın peşinat olarak ödediği 166 milyon 800 bin doların iade edileceğini açıkladı. Füze anlaşması toplamı 800 milyon dolar değerindeydi.

Güvenlik Konseyi’nin uranyum zenginleştirme programını sürdürmeyi devam eden İran’a yeni yaptırım uygulamasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev satışı geçen ay iptal etmişti.

Buarada Medvedev ve Çemezov, Güney Kıbrıs’ı ziyaret ediyor.

Rusya, 2005 yılındaki anlaşma uyarınca İran’a en az beş S-300 füze bataryası göndermek zorundaydı. Ancak Birleşmiş Milletler’in son yaptırım kararının, bu tarz silah sistemlerinin İran’a satılmasını yasaklamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Medvedev satıştan vazgeçti. Medvedev füze sistemlerinin yanı sıra İran’a tank, uçak ve gemi satışlarını da yasakladı.

Rusya’nın İran’la vardığı S-300 anlaşması, hem Amerika, hem de İsrail’de kaygıya yol açmıştı. Çünkü bu silah sistemiyle 120 kilometre yarıçapındaki hava sahasında 100 hedef aynı anda tespit edilebiliyor ve yerden ateşlenecek bir füzeyle vurulabiliyor. İran S-300 füzeleriyle, nükleer tesislerini Amerika veya İsrail’in olası hava saldırılarına karşı korumayı planlıyordu.

Moskova hükümetinin parayı geri ödeme kararı, Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in Kıbrıs ziyareti sırasında açıklandı. Rum yetkililer, Rusya gibi bir süper güçle yakın bağları olduğunu göstermek için, ziyaret sırasında Lefkoşa’da büyük güvenlik önlemleri aldı. Rum hükümet sözcüsü Stefanos Stefanou, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada ziyaret sırasında Rusya’yla vergi, sağlık ve turizm işbirliğini kapsayan 15 anlaşma imzalanacağını söyledi.

Sözcü, Rusya’nın Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak siyasi ve ekonomik alanlarda kendileri için önemli bir ülke olduğunu kaydetti.

Güney Kıbrıs’ta 10 binden fazla Rus vatandaşı yaşıyor. Kıbrıslı Rum işadamları da Rusya’da iş yapan önemli dış yatırımcılar arasında gösteriliyor.

Rum hükümet sözcüsü, Sovyetler Birliği’nin 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu ve o zamandan beri Moskova’yla iyi ilişkilere sahip olduklarını açıkladı.

Binlerce off-shore Rus şirketi Kıbrıs’ta kayıtlı bulunuyor. Uzmanlara göre 1991 yılından bu yana Rusya’dan Güney Kıbrıs’a 16 buçuk milyar doların üzerinde para transferi yapıldı. Rus bankerler düşük vergilerden yararlanırken, Rum yönetimi de, bir bölümü adadaki yatırımlara aktarılan paralardan ekonomik yarar elde ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’e güney Kıbrıs ziyaretinde büyük bir heyet eşlik ediyor.

XS
SM
MD
LG