Erişilebilirlik

Rusya'da Seçim Kampanyasında ABD Aleyhtarlığı Kullanılıyor


Rusya'da Seçim Kampanyasında ABD Aleyhtarlığı Kullanılıyor
Rusya'da Seçim Kampanyasında ABD Aleyhtarlığı Kullanılıyor

Moskova'daki Carnegie Merkezi uzmanı Petrov’a göre seçimler öncesi Putin’in ciddi bir düşmana ihtiyacı var ve Amerika tek süper güç olarak bu rolü oynamaya çok uygun düşüyor

Michael McFaul Beyaz Saray’da üç yıl Amerika ile Rusya arasındaki ilişkileri “yeniden ayarlama” girişimi üzerinde çalıştı. Ancak Moskova’ya büyükelçi olarak gidişinden sonra birkaç gün içinde Soğuk Savaş’ın sona ermesinden buyana en sert Amerikan karşıtı söyleme hedef oldu.

Putin Destekçileri “ adlı grup geçen hafta Moskova’daki ABD büyükelçiliği önünde ani bir protesto gösterisi düzenledi. Gösteri öylesine hızlı olup bitti ki gazeteciler izlemeye yetişemedi.

Geçen ay ABD büyükelçiliği Rus cumhurbaşkanlığı seçimlerinde öne çıkan bir tartışma konusu oldu. Başbakan Vladimir Putin, hükümet karşıtı göstericileri Amerika’nın maaşa bağladığı kişiler olmakla suçladı. İktidar partisine mensup milletvekilleri, ABD büyükelçiliğine giren her milletvekilinin vatan haini olacağını ilan etti.

ABD Büyükelçisi Michael McFaul göreve başladığının ikinci gününde bir ulusal televizyon kanalı tarafından gizli hedefi Rusya’da Arap Baharı başlatmak olan bir kişi olarak tanıtıldı. Halen büyükelçilik içinde ve dışında bu suçlamaların sadece bir seçim siyaseti mi yoksa ikili ilişkileri “yeniden ayarlama”girişiminin sonu mu olduğu tartışması yapılıyor.

Moskova’daki Carnegie Merkezinde görevli uzman Nikolai Petrov, Putin’in 4 Mart seçimi öncesi halk desteğini arttırmak için Amerikan karşıtlığı yaptığı görüşünde. Petrov, Kremlin’in şimdi dikkatini seçimlere çevirdiğini ve Amerikan düşmanlığı kartını oynamayı elindeki fırsatlardan biri saydığını söylüyor.

Petrov’a göre seçimlere üç hafta kala Putin’in ciddi bir düşmana ihtiyacı var. Ve Amerika tek süper güç olarak bu rolü oynamaya çok uygun düşüyor.

Buradaki tehlike, Büyükelçi McFaul’a yönelik saldırıların doğrudan Beyaz Saray’da yankı bulması. Saldırılar 4 Mart seçimlerinden sonra da devam ederse uzmanlara göre Obama “yeniden ayarlama”nın sona erdiği ve bu durumda Rusya’ya zaman ayırmanın bir yarar getirmeyeceği sonucuna varabilir.

Putin’in ya 4 Mart’taki ilk turda ya da gerekli oyu alamazsa 24 Mart’taki ikinci turda üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesi bekleniyor. 7 Mayıs’taki yemin töreninden sonra Rusya’nın yeni cumhurbaşkanı NATO-Sekizler Grubu toplantısına katılmak üzere Chicago’ya gidecek. Putin geçenlerde bir grup Rus gazeteciye NATO’nun bir Soğuk Savaş kalıntısı olduğunu, feshedilmesi gerektiğini söyledi.

Obama üç yıldan beri başkan olmasına rağmen Putin’i fazla tanımıyor. Protokol gereği Amerikan başkanları tüm görüşmelerini Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev ile yapıyor. Geçen yıl üç yıl içinde Obama ve Medvedev, ilişkileri yeniden ayarlama politikası izledi ve ortak zemin bulundukları alanlarda çalıştı. Moskova İran’a uçaksavar füzeleri satışından vazgeçti ve Afganistan’a NATO askeri malzemelerinin Rusya üzerinden sevkine izin verdi. Amerika da Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmasına yardımcı oldu.

Mark Feygin ve bazı uzmanlar ilişkileri yeniden ayarlama politikasının sona ermediği görüşünde. Feygin, seçimlerden hemen sonra Kremlin’in Amerikan karşıtı söylemi azaltacağını ve ABD-Rusya ilişkilerine verdiği zararı hafifletmeye çalışacağını savunuyor.

Büyükelçi McFaul hemen hergün Rus resmi basınında saldırıya uğrayor ancak yine de Petrov gibi uzmanlar kendisini Moskova’da parlak bir gelecek beklediğini, çok etkili bir büyükelçi olacağını öne sürüyor.

Bu senaryo gerçekleşirse Şubat’ın kar ve buzuyla birlikte gelecek ay Soğuk Savaş söylemi de sona erebilir.

XS
SM
MD
LG