Erişilebilirlik

Rusya'da Partisinin Kan Kaybetmesi Putin'in İşini Zorlaştırdı


Rusya'da Partisinin Kan Kaybetmesi Putin'in İşini Zorlaştırdı
Rusya'da Partisinin Kan Kaybetmesi Putin'in İşini Zorlaştırdı

Rusya’daki parlamento seçimlerinde iktidar partisinin büyük oy kaybetmesi Mart ayında cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak Başbakan Vladimir Putin için engeller yaratıyor

Rusya’daki parlamento seçimlerinde iktidar partisinin büyük oy kaybetmesi Mart ayında cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak Başbakan Vladimir Putin için engeller yaratıyor. Yeni bir siyasi silah haline gelen internet, seçimlerde hile yapıldığı suçlamalarını kamuoyuna yayarken muhalefete de sesini duyurma fırsatı veriyor.

Başbakan Vladimir Putin seçim sonuçları belli olduğunda iktidar partisinin kaybını büyümekten kaçınan Cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev kadar mutlu görünmüyordu.

Rus seçmenlerin ancak yarısı iktidar partisine oy verdi. Bu, 11 yıl önce Rusya’nın kuvvetli adamı olarak ortaya çıkan Putin’in bugüne kadar yaşadığı en büyük seçim yenilgisi oldu.

Üç ay sonra Putin cumhurbaşkanı adayı olarak seçmenlerin önüne çıkacak.

Son 10 yıl içinde Putin, partisi Birleşik Rusya’dan daha popüler oldu.

Lev Gudkov bağımsız kamuoyu araştırmacısı ve Amerika'nın Sesi mikirofonlarına şunları söyledi:

"Rus parlamentosu Duma değişmeyecek ama Putin rejiminin büyük darbe yediği kesin."

İktidar partisi, Putin-Medvedev ikilisinin doğum yeri St. Petersburg’da oyların sadece üçte birini alabildi.

Milliyetçilerle arası açılan iktidar partisi Müslüman kesimlerde oyların yüzde 70’ini toplarken etnik Ruslar’ın yaşadığı bölgelerde oyların sadece yüzde 35’ini toplayabildi.

Pazar gecesi yapılan anketlerde Birleşik Rusya Partisi’nin oyların yüzde 27’sini aldığı belirlendi.

Ancak Pazartesi sabahı açıklanan resmi sonuçlarda bu oran yüzde 46,5’e yükseldi.

Muhalif politikacı Vladimir Rizkov, hükümet görevlilerini Moskova ve diğer kentlerde seçim sonuçlarını değiştirmekle suçladı:

"En kötü sonuç Moskova, St. Petersburg ve Yekaterinburg’da yaşandı. Bunlar, milyonlarca kişinin yaşadığı büyük kentler. Putin’in partisi çok kötü sonuç aldı. Gerçek oyu yüzde 30-35 idi. Ama hileyle yüzde 10-15 oranında yükseltildi."

Avrupalı gözlemciler, sandıklara sahte oy pusulaları doldurulduğunu, oy sayımında kuralların ihlal edildiğini söylüyor.

İsviçreli diplomat Heidi Tagliavini, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’nün gözlemci heyetinin başkanı. Tagliavini şunları söyledi:

"En büyük kaygımız, iktidar partisi ile devletin aynı olması. Bunun sonucunda, siyasi partiler arasındaki rekabet azalırken bazı partilerin seçime katılmasına bile izin verilmedi."

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya ziyareti sırasında Rusya’daki seçim hilesi iddialarının soruşturulmasını istedi:

"Rus halkı, başka ülkelerin halkları gibi seslerini duyurma ve oylarının sayılmasını isteme hakkına sahiptir."

Moskova’da bağımsız medya internet siteleri yoğun siber saldırılarına hedef oldu. Muhalif avukat internet patlamasının Rusya’nın siyasi haritasını hızla değiştirdiğini söylüyor:

"Büyük kentlerde Putin sevilmiyor. Neden? Çünkü şimdi alternative bir haber kaynağı var. İnternet kullanıcılarının sayısı hızla artıyor."

Rizikov’a göre, usulsüzlüklere rağmen zaman, Rusya’da büyüyen internet kullanıcılarının lehine işliyor:

"Pazar, tarihi bir gün oldu. Çünkü internet partisi kazandı ve televizyon partisi kaybetti."

Rusya, son zamanlarda internet kullanımında Almanya’yı geçerek Avrupa’da birinci oldu. Rusya’da halen 51 milyon internet kullanıcısı var. Vladimir Putin’in Pazar günü ilk kez bu kişilerin siyasi gücünü hissettiğine kuşku yok.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG